Internet nam zaista pruža mnogo mogućnosti u današnje vreme. Mnogo je onih koji su redovni pretplatnici različitih usluga e-učenja. Da li mislite da je ovakav oblik učenja dovoljan za uspeh? 

U vreme velikih previranja i neizvesnosti, kada tehnologija rapidno napreduje, koncept doživotnog učenja predstavlja sasvim normalnu pojavu.

U poslednjih nekoliko godina se može zabeležiti značajan porast usluga e-učenja. Međutim, tek u toku prošle godine, ove usluge su postale cenovno prihvatljive za veći broj korisnika. Mišljenja o kvalitetu programa i efektima ovakvih vidova obrazovanja su podeljena.

Sasvim je jasno da u današnjem dinamičnom okruženju veliki broj informacija zahteva i veliku mogućnost njihovog protoka. Koncept klasičnog učenja putem predavanja sve više izlazi iz upotrebe, a postavlja se i pitanje kolika se efektivnost postiže takvim načinom rada. Novi metodi se zasnivaju na radu u manjim grupama, sa što više individualne angažovanosti.

Klasičan obrazovni sistem se definitivno suočava sa ozbiljnim problemom, a modernizacija se smatra preko potrebnom. Današnji student ne može više da se poredi sa studentom od pre pola veka. U vremenu informacija i sistem obrazovanja mora da se prilagođava novim potrebama.

Pojedini korisnici se često oslanjaju na učenje uz pomoć YouTube-a. Tu postoji veliki broj različitih kanala sa vrlo kvalitetnim sadržajem, posebno od kada je dozvoljena upotreba različitih platformi za finansiranje. Sami donosite sud o tome da li želite takvo znanje, a crowdfunding ceo postupak čini dosta ravnopravnijim.

Fakultetska diploma nije nešto što je preduslov da biste se bavili poslom koji želite. Ako smatrate da ste odlični u obavljanju bilo kog posla, to možete da objavite na internetu, odakle biste primali donacije od drugih učesnika. Te donacije bi vam pomogle da stvarate i prezentujete nove sadržaje. Isto važi i za usluge e-učenja sa mesečnom pretplatom. Za vođenje takvih kanala vam takođe nije potreban fakultet, što bi značilo da vaši korisnici neće dobiti zvanični sertifikat, ali će sigurno nešto novo uspeti da nauče.

To je odlično, s obzirom da mnogo toga zavisi od broja korisnika koji pohađaju sam kurs. Naš kolega je, primera radi, nedavno završio SkillShare kurs čija je najveća prednost to što može da vas nauči raznim trikovima. Od toga kako da žonglirate do toga kako da kreirate i vodite sopstveni blog ili vlog. Vrlo raznovrsna ponuda!

Mnogi, ipak, preferiraju stranice na kojima se kupuju pojedinačni kursevi. I mada su cene različite, postoji značajnih razlika u kvalitetu. U takvim slučajevima, najčešće je reč o saradnji nekoliko stručnjaka iz istog područja gde je svaki usmeren i specijalizovan za svoj domen. Najbolje web stranice sa takvim sadržajem su fxphd.com i learnsquared.com, gde možete da naučite mnogo o vfx-u, postprodukciji i dizajnu pokreta.

Ove stranice nude online kurseve, koji imaju dosta prednosti. Ipak, u većini slučajeva, sadržaj svakog kursa je dostupan u obliku datoteka, a korisnicima je omogućen stalan pristup.

Learn Squared vam sve to pruža i jedan je od retkih koji predstavlja sigurno ulaganje u edukaciju. Dobićete priliku da upoznate nove ljude i možda steknete prijatelje, a mentori su vam uvek dostupni za razgovor.

Reč fakultet, odnosno univerzitet, potiče od latinskog izraza universitas magistrorum et scholarium, što u prevodu znači zajednica učitelja i učenika. Već spomenuta klasična predavanja u amfiteatrima fakulteta su odlična za izgradnju takvih zajednica. S druge strane, online kursevi se brzo šire i pružaju vam najažurnije informacije iz oblasti koje vas interesuju. Zato se slobodno može reći da je reč o novom obliku obrazovanja i edukacije.

Iako nisu besplatna, možemo reći da se radi o pametno uloženom novcu. S druge strane, SkillShare, o kome je malo pre bilo reči, košta svega 8 dolara mesečno. Toliko je potrebno da biste proširili svoje horizonte.

Velika razlika je između onih usluga na koje se pretplatite i onih koje plaćate odjednom. Ove koje plaćate odjednom vam pružaju dosta detaljan uvid u određenu temu sa 10-20 sati snimljenog sadržaja, dok stranice za početnike često mogu da budu vrlo površne. Predavanja na SkillShare-u traju od jednog do dva sata, dok su lynda.com i pluralsight.com negde u sredini.

Stranica udemy.com ima sasvim drugačiji pristup. Nudi kurseve koji se kupuju jedan po jedan po ceni od 10 do 20 dolara, ali su često kvalitetniji i od usluga na pretplatu.

Izuzetno je važan momenat kada odlučujete na kojoj stranici ćete potrošiti novac, ali važno je napomenuti da je odluka na kraju samo vaša. Idealno bi bilo da sve uklopite sa svojim obavezama, tako da nesmetano možete da stičete nova znanja dok pratite aktuelnosti iz oblasti koje vas zanimaju.