Peter Levashov je i zvanično ‘zaradio’ ovu titulu – prema rezultatima ankete, proglašen je jednim od deset najgorih spammera. Cyber-kriminalac je sada uhapšen, a iCloud je odigrao veliku ulogu u tome.

Peter “Severa” Levashov je vodio svoju zombi mrežu pod nazivom Kelihos. Botnet je pružao uslugu iznajmljivanja za spammere početnike, koji su koristili njegov kapacitet da podele svoje znanje o magičnim prednostima čaja od marokanske koprive sa ostatkom sveta. U međuvremenu, Levashov je povlačio konce i postao neverovatno bogat.

Toliko bogat da je mogao sebi da priušti čak i luksuzni odmor u Barseloni. Odmor iz snova na kom se Levashov trebao odmoriti od tog napornog posla koji obavlja prekinula je policija, koja ga je obavestila da je njegovo poslovanje vrlo sumnjivo. Do trenutka hapšenja vođena je istraga koja je trajala godinama.

Očigledno je da su američke vlasti želele da ga uhvate već neko vreme, ali bio je vrlo oprezan i posvetio je mnogo pažnje tome da ostane anoniman. Detektivi su imali težak zadatak, ali napokon; pojavio se trag. Pronašli su dva servera u Luksemburgu koja je Levashov upotrebio kako bi se prijavio na svoj mail.ru nalog.

Serveri su bili samo proxy, ali su pomogli vlastima da istraže sledeći trag. Pronašli su iCloud nalog registrovan na Levashov-o ime, registrovan sa IP adrese koja je često bila povezana sa serverom u Luksemburgu. Sve što su trebali da urade je da zatraže od Apple-a više informacija o tome kada, gde i sa kojih IP adresa je koristio nalog.

Apple je prosledio informacije, uz njihovu pomoć vlasti su uspele da odrede lokaciju kralja spammera. Morali su strpljivo da čekaju dok Levashov ne otputuje iz Rusije u zemlju koja ima sporazum o izručenju sa SAD-om. Čekanje je trajalo gotovo godinu dana, sve dok “radoholičar” nije otišao u Španiju na opuštajući odmor.

Iako je njegov odmor u Barseloni prevremeno završio, verujemo da će imati i više nego dovoljno vremena za odmaranje iza rešetaka.

Izvor: The Verge