Živimo u doba neverovatnih pronalazaka i dostignuća na polju tehnologije.

Uzmite samo kao primer Google i njihovu novu tehnologiju veštačke inteligencije, Google Duplex, koji je u stanju da komunicira sa ljudima, razume dinamiku razgovora i održava interakciju. Ukoliko želite da se isfenirate, dovoljno je da naredite asistentu veštačke inteligencije da vam zakaže termin kod željenog frizera i sve će biti sređeno u roku od jednog telefonskog poziva.

Zapanjujuće, zar ne?

Kada je reč o dostupnosti tehnologija u Srbiji i regionu, najčešće se dešava da malo kaskamo za svetom, pa smo osuđeni samo na čitanje o inovacijama i najrazličitijim uređajima koji olakšavaju svakodnevnicu ljudima u zemljama razvijenijeg tržišta.

Ipak, ko je strpljiv – taj i dočeka. Predstavljamo vam listu top 3 nova tech uređaja koji su najzad dostupni i kod nas.

Čudo među pametnim telefonima, LG G7 ThinQ

LG G7 ThinQ trenutno je telefon sa najsvetlijim ekranom na tržištu, ali to nije glavni razlog njegove popularnosti. U pitanju je premium pametni telefon koji ima izuzetno napredan procesor, odličan zvuk, inteligentnu kameru i još nekoliko jedinstvenih odlika zbog kojih je toliko dugo iščekivan širom sveta. Prednja kamera (8 MP) sjajna je za pravljenje selfie-a visokog kvaliteta, dok je zadnja kamera (16 MP) širokougaona, omogućujući lepše pejzaže sa jasnijim detaljima. Pametna kamera omogućava telefonu da samostalno proceni koja fotografska podešavanja će dati najbolji rezultat u datim uslovima i automatski ih podesi. Korisnici mogu i samostalno da odaberu različite opcije prilikom fotografisanja (npr. Live Photo, Portrait Mode). Telefon ima besprekoran audio sistem sa ugrađenim Boombox zvučnikom.

Pored toga, LG G7 ThinQ je jedan od prvih uređaja koji ima specijalno ugrađenu veštačku inteligenciju sa novim Google Lens funkcijama. Posebno dugme nalazi se ispod dugmeta za kontrolu jačine zvuka: jednim pritiskom aktivira se Google Assistant, dok dva brza pritiska aktiviraju Google Lens. Zanimljivo je da je ovaj telefon stigao na tržište Srbije pre nego što je zvanično postao dostupan u Velikoj Britaniji i Australiji.

Tech uređaj za konzumaciju duvana, IQOS

Kompanija Philip Morris najpoznatija po brendu cigareta Marlboro, 2014. godine lansirala je IQOS, uređaj nove tehnologije za konzumaciju duvana. Uređaj se istodobno pojavio najpre u Japanu i Italiji, a do danas se prodaje na oko 40 različitih zemalja. U aprilu 2017. godine, uređaj se pojavio i na srpskom tržištu.

U pitanju je uređaj tzv. heat-not-burn tehnologije koja samo zagreva duvan do određene temperature (oko 350°C), ali ga ne sagoreva. Na ovaj način ne dolazi do oslobađanja duvanskog dima na koji smo navikli kod običnih cigareta, a korisnik oseća punu aromu duvana. Uređaj se sastoji od baterijskog punjenja (nalik na klasičnu prenosivu bateriju) i dela koji podseća na hemijsku olovku u koji se stavljaju specijalne duvanske patrone. Prema zvaničnom saopštenju kompanije, preko 5 miliona ljudi već je prešlo sa klasičnih cigareta na IQOS, a u planu je i dalje tržišno širenje.

QLED Samsung televizori za iskustvo bioskopa kod kuće

Prošle godine, Samsung je predstavio najnoviju generaciju televizora QLED tehnologije koja podrazumeva neverovatno čistu i jasnu sliku i pruža iskustvo bioskopa kod kuće. Stručnjaci kompanije Samsung su zaista prevazišli sebe: prefinjen i inovativan dizajn stavlja neuglednu mrežu kablova u prošlost i fokusira se na jedinstven optički kabl pod nazivom Invisible Connection, koji povezuje sve dodatne uređaje. Želeći da maksimalno pojednostavi korišćenje televizora i upravljanje perifernim uređajima (npr. BluRay, DVD), Samsung je kreirao pametni daljinski upravljač koji takođe reaguje i na glasovne komande.

Pored toga, više nego ikada pre, prilikom kreiranja nove tehnologije uzima se u obzir doživljaj korisnika u realnom prostoru. QLED obezbeđuje sjajan kvalitet slike, bez obzira na trenutni nivo osvetljenosti prostorije ili ugao gledanja, a boje su neverovatno definisane, kao i kontrasti. Serije televizora Q7 i Q8 od aprila prošle godine dostupne su i u Srbiji. Cena? Prava sitnica: od 2500 evra pa naviše.

To je bila naša lista od top 3 dugo iščekivana tech uređaja u Srbiji. Kojim ste se vi novopristiglim tehnologijama obradovali?