Apple je započeo novi talas još sa prvim iPhone-om, a ta slava traje i dan danas. Od tada su svi pametni telefoni počeli da liče jedni na druge. Možda je pravo vreme da se promeni pravac! 

Ne možemo, a da se ne složimo sa tvrdnjom da su Apple i iPhone lideri na tržištu pametnih telefona i kada je reč o prihodima, ali i kada je reč o tehnologiji. Kompanija iz Kupertina postavlja standarde konkurenciji i retko kada sledi druge. Što ne mora uvek da bude dobro.

Svedoci smo toga da se na tržištu pojavljuju razni proizvođači koji uspevaju da ponude nešto slično kao i Apple, ali im to ne polazi za rukom u svakom segmentu. Na primer, nijedan proizvođač još uvek nije uspeo da iskopira Face ID tehnologiju koja postoji na iPhone X modelu.

Apple je pokrenuo pravi cunami sa iPhone-om koji je napravio revoluciju u svetu pametnih telefona. U poslednjih deset godina su uspeli da zadrže vodeću poziciju, čak i onda kada je konkurencija počela da sustiže, a u pojedinim segmentima i sasvim prestigne Apple. Da li ste videli šta sve zna Google-ov digitalni asistent?

Zapravo, u većini slučajeva važi da Apple uvek predstavi nešto što svi ostali pokušaju da iskopiraju i implementiraju u svoje proizvode. Jednostavno, to su činjenice koje smo potkrepili sa mnogo primera.

To se dogodilo i sa ekranom osetljivim na dodir, Touch ID-em, digitalnim asistentom, pa čak i sa Animoji-ma. Sve te komponente su kopirali konkurenti, što baš i nije dobro jer ne doprinosi inovaciji.

Iz tog razloga bi Apple lako mogao da uspori sa razvojem i da postane kompanija koja igra na sigurno uvodeći stabilna i predvidiva ažuriranja. Konkurencija bi, u tom slučaju, samo pratila njihov spori tempo, a na Apple-u bi bilo da sam radi onako kako želi, bez podsticaja da bude brži. Što i čini.

Od izuzetnog značaja za samu borbu bi bila situacija kada bi neko od konkurencije lansirao nešto sasvim novo. Nešto što bi izazvalo paniku u Apple-u i nešto što bi ih poguralo u borbu. Za nas korisnike bi to bilo sjajno.

Trenutna situacija je kao ljubavna veza sa dugačkim stažom. U početku je sve ružičasto, ali kako vreme prolazi uzbuđenje opada iako i dalje možete da pronađete zadovoljstvo u svemu. Rutina tada preuzima glavnu ulogu u čitavom odnosu. Sve funkcioniše, odlično to podnosite, ali nije sve ni u tome.

Možda bi pravu revoluciju mogao da pokrene Apple-ov strah od gubitka korisnika. A hoće li se on ikad pojaviti?

Naravno, odgovornost nije samo na Apple-u. I na konkurenciji je obaveza da napravi nekoliko poteza radi fer i ravnopravne tržišne utakmice. Razvoj događaja je doveo do toga da svi pametni telefoni izgledaju prilično isto i da nema ničega što je drugačije i uzbudljivo u dizajnu ili u funkcijama. Kada ste poslednji put bili iznenađeni bilo kojim uređajem bilo kog proizvođača?

Činjenica da svi stoje u redu iza Apple-a je dovela do sasvim ujednačenog izbora. U ovoj situaciji se najpre od Apple-a može očekivati da će da promeni smer, čak i kada je reč o radikalnim promenama. To ne bi trebalo da nas iznenadi, bez obzira na profitabilnost i dominaciju koju ostvaruje u ovom trenutku.

Naravno da bi i tada bilo onih koji bi im pratili svaki korak, ali bi uvođenjem inovacije zasigurno došlo do izvesne promene ritma. Ne možemo očekivati od Apple-a da svake godine ispočetka izmisli „prvi iPhone“ i to je u redu, ali ni ovo igranje na sigurno ne vodi ničemu.

Za nas, korisnike Apple-a, drugim nedostatkom se može smatrati i što ova kompanija ne „krade“ ideje od konkurencije. Bar ne u dovoljnoj meri. Štaviše, trude se da na svaki način izbegnu uzimanje bilo čega od konkurenata. A s obzirom da je to suština ove igre, nekada bi zaista mogli da pređu i preko sopstvenih principa.

Ako postoji išta što u ovom trenutku drugi proizvođači rade bolje, onda bi Apple kao tehnološki gigant trebao da se prilagodi tome i učini ga još boljim. Sve u svemu, trenutna situacija koja je naizgled solidna, nikome nije idealna i sasvim po meri. Ni proizvođačima, ni korisnicima.

Mislimo da i Apple i konkurenti imaju mnogo toga što bi trebali da nadoknade svojim korisnicima i bilo bi sjajno kada bi to uspeli da učine u bliskoj budućnosti…