Nakon što je Evropska unija tokom leta kaznila Google s više od 4,3 milijardi eura zbog kršenja antimonopolskih pravila Unije, američka je kompanija najavila promene kojima se želi prilagoditi tim pravilima kako bi izbegli nove kazne. Ali ta nova pravila koja se odnose na većinu evropskih zemalja na kraju bi, smatraju novinari The Vergea, mogla rezultovati dodatnim poskupljenjem telefona koji rade na Androidu (dakle, većine pametnih telefona) na ovom području.

Problem zbog kojeg je Google kažnjen jeste činjenica što su mobilni proizvođači koji koriste Android morali s ovim operativnim sistemom predinstalirati i druge aplikacije ove kompanije. Posebno su izdvojene aplikacija za pretraživanje i mrežni pretraživač Chrome, koji, iako su besplatni, Googleu donose milijarde dolara. Ova je kompanija, smatraju u EU-u, na određeni način ucenila i prisilila mobilne kompanije na instalaciju tih aplikacija, čime su stekli nezakonitu prednost nad konkurencijom jer deo korisnika nije hteo tražiti i preuzimati nove aplikacije kad već imaju instalirane aplikacije na telefonu.

Iz Googlea su zbog toga juče najavili promene u načinu licenciranja te da više neće zabranjivati korišćenje modefikovanih verzija svog mobilnog operativnog sistema u Evropi.

Tako će u budućnosti Google davati odvojene licence za skup aplikacija koji uključuje Play, YouTube, Gmail i druge aplikacije kao i odvojene licence za pretragu i Chrome. Što se tiče prvog skupa aplikacija, mobilni proizvođači za njih će morati plaćati licencu i upravo zbog toga na The Vergeu smatraju kako bi to moglo dovesti do povećanja cene samih uređaja.

Što se Chromea i pretrage na telefonima tiče, Google će predstaviti posebnu licencu, tako da je moguće da ćemo u budućnosti na Androidima (sam OS će i dalje ostati besplatan) imati instaliran samo deo Googleovih aplikacija, a ne Chrome i pretragu, koji će se morati posebno preuzeti na uređaj.

Iz kompanije napominju da im je zarada od pretrage i Chromea, kao i od drugih aplikacija, pomogla u finansiranju razvoja i besplatne distribucije Androida, ali u budućnosti to više neće biti moguće, zbog čega su predstavili novi ugovor o licenciranju i plaćanju korišćenja njihovih aplikacija koji će se primenjivati od kraja ovog meseca na području Evropskog ekonomskog prostora (EEA).

Izvor: The Verge