Dropshipping je poslovni model e-trgovine koji vam omogućava da prodajete proizvode iz vaše internet prodavnice a da ne investirate sredstva u te proizvode, njihovo skladištenje i dostavu. Kada potrošač  kupi neki proizvod iz vaše web prodavnice, taj proizvod će isporučiti snabdevač, a ne vi. Vi – kao trgovac na malo – ćete sprovesti u delo trgovinu na taj način što omogućavate snabdevaču podatke sa adresom kupca, tačnije adresu dostave koju kupac želi.

Dropshipping omogućava da smanjite troškove vezane za robu, probleme vezane za isporuku i pitanja u vezi sa maloprodajom.  Kao takav, on predstavlja atraktivan modelelektronske trgovine za mnoge male online preduzetnike.

Međutim, kao i svaki drugi vid internet poslovanja, i dropshipping ima svoje prednosti, ali i svoje mane. Ovo su glavne prednosti i mane dropshippinga sa kojima treba da budete unapred upoznati ukoliko odlučite da se oprobate kao dropshipper.

Najveće prednosti dropshipping-a

Potreban vam je manji početni kapital

Verovatno najveća prednost dropshippinga je ta što je moguće započeti e-trgovinu bez investiranja velikih suma novca u proizvode. To vas u samom startu stavlja u bolju poziciju u odnosu na tradicionalnu trgovinu na malo, gde trgovci moraju da ulože mnogo novca u kupovinu proizvoda.

Sa modelom dropshipping trgovine vi ne morate da plaćate proizvod sve dok se kupovina ne obavi i ne bude plaćena od strane kupca. Dakle, dropshipping biznis moguće je započeti sa relativno malo novca, bez velikih ulaganja unapred.

Jednostavno je da se započne

Pokretanje e-commerce biznisa je mnogo lakše kada ne morate da radite sa pravim proizvodima. Sa dripshipping-om ne morate da brinete o:

 • Upravljanju skladištem ili plaćanju troškova za iznajmljivanje magacina u kojima skladištite robu;
 • Pakovanju i isporučivanju proizvoda;
 • Praćenju proizvoda iz ekonomskih razloga;
 • Bavljenju pošiljkama koje su vraćene iz nekog razloga;
 • Stalnom naručivanju proizvoda i upravljanju zalihama.

Niski režijski troškovi

Zbog toga što ne morate da se bavite kupovinom proizvoda ili upravljanjem zaliha, vaši režijski troškovi su prilično niski. U stvari, mnoge uspešni dropshipping poslovi se vode iz kućne kancelarije. Kako se razvijate, troškovi će se verovatno povećati, ali će još uvek biti niski ako se uporede sa troškovima firmi koje trguju na tradicionalan način.

Fleksibilan lokacija

Dropshipping posao može da se vodi sa bilo kog mesta gde vam je dostupna internet konekcija. Sve dok imate mogućnost da lako komunicirate sa dobavljačima i mušterijama, možete voditi i upravljati vašim biznisom, bez obzira gde se nalazite.

Veliki asortiman proizvoda

Zbog toga što ne morate unapred da kupujete proizvode koje ćete prodavati, u mogućnosti ste da svojim potencijalnim kupcima ponudite širok asortiman proizvoda. Ako dobavljači imaju traženi proizvod u magacinu, vi ga možete staviti na prodaju na vašem web sajtu bez ikakvih dodatnih troškova.

Lakše je obavljati posao

Kod tradicionalnog poslovanja, ako dobijete tri puta više porudžbina, obično je to i tri puta više posla koji morate da obavite. Kod dropshipping dobavljača, stvar je drugačija, jer većinu posla za obradu dodatnih porudžbina uradiće dobavljači sami, omogućavajući vam da širite svoj biznis sa manje opterećenja i uz manji obim rada.

Naravno, rast prodaje će uvek donositi dodatni posao – koji se naročito odnosi na korisnički servis. Ali firme koje koriste dropshipping lakše odrade taj posao u poređenju sa firmama koje se bave tradicionalnom e-trgovinom.

Sve ove pogodnosti čine dropshipping veoma atraktivnim modelom poslovanja kako za početnike tako i za iskusne trgovce. Ipak, nije sve ružičasto, jer svi ovi benefiti imaju svoju cenu.

Nedostaci drop shipping-a

Lako pokretanje dropshipping-a može biti mač sa dve oštrice. Pre svega, pošto ga mnogi trgovci koriste, pa je konkurencija ogromna, dropshipping može da postane naporna rutina koja vam ne dozvoljava da se odmorite.

Evo i još 15 nedostataka dropshipping-a:

 • Nije lako da se pronađu dobri, pouzdani dropshipper dobavljači koji već ne sarađuju sa velikim brojem drugih trgovaca;
 • Nemate kontrolu nad ničim drugim osim nad vašim cenama i izabranim proizvodima koje nudite na prodaju;
 • Potencijalni problemi u vezi kontrole kvaliteta;
 • Postoji rizik u ponudi i prodaji proizvoda koji više nisu dostupni od strane dropshipper dobavljača, što dovodi do potencijalnih problema sa korisničkim servisom;
 • Male marže ili nizak profit, naročito ako se takmičite sa online trgovcima koji nude iste proizvode po veoma niskim cenama. Ako pokušate da idete ispod cene i da se nadmećete sa trgovcima koji idu na minimalnu zaradu, onda možete doći u situaciju da zaradite jako malo iako ste uložili mnogo truda;
 • Preplavljeno tržište – drugim trgovcima dobavljači nude iste proizvode koje imate i vi, i koji ih takođe nude istim klijentima, zbog čega plasman robe može da predstavlja problem;
 • Možete se naći u veoma konkurentnom dropshipping okruženju;
 • Profit nije garantovan;
 • Vaša online prodaja zavisi od kvaliteta vaše web prodavnice, koji u velikoj meri može da zavisi od e-commerce platforme koju ste odabrali;
 • Potrebne su vam osnovne veštine (bar osnovne) da bi upravljali online prodavnicom, uključujući i neka tehnička znanja kao što su otpremanje proizvoda u korpu za kupovinu, obrada fotografija, pisanje jedinstvenih opisa za proizvode koje prodajete (što je ključno za optimizaciju i poboljašnje pozicije u Google pretraživaču) i sl;
 • Što više dropshipping dobavljača uključite, imaćete više posla;
 • Troškovi isporuke koji se naplaćuju od dropshipper-a (isporučioca) mogu varirati u zavisnosti od dropshipper dobavljača;
 • Ponekad morate platiti isporuku vašem dobavljaču i podići cenu koštanja proizvoda da bi kupcu obezbedili „besplatnu“ isporuku;
 • Isporučilac može napraviti grešku pošto nije garantovano da će 100% naloga koje imaju ispravno obraditi;
 • Ako prodajete robu najvećih šoping centara, kao što je Amazon (na ogromonom tržištu, zajedno sa hiljadama drugih trgovaca koji koriste istog dobavljača), upoređivanje cena je lako i drugi mogu sniziti cenu koštanja proizvoda i raditi bez zarade samo da bi pobedili konkurenciju.

Da li je vredno truda?

Dropshipping nije automatksi put do uspeha. Naprotiv, dropshipping je težak i ponekad vrlo stresan posao, koji zahteva puno učenja, rada i iskustva. Nije dovoljno samo postaviti sistem koji se sam vodi, gde narudžbine stižu, proizvođači proizvode i šalju robu, a vi samo stavljate razliku u ceni u svoj džep. Budući da ste samo jedan u moru trgovaca koji rade sa istim dobavljačem i izbacuju ponude istim kupcima, moraćete pre svega da se potrudite da se vaš dropshipping posao razlikuje od ostalih.

Drugim rečima, dropshipping, kao i svaki drugi posao, nije savršen i tokom puta ka uspehu biće i mnogo stresnih situacija. Ovaj model online poslovanja ima brojne prednosti, ali one dolaze uz brojne probleme sa kojima ćete morati da se suočite. Dobra vest je da uz dobru edukaciju, pažljivo planiranje i pravilno razmišljanje, ti problemi mogu biti uspešno rešeni. Zato, ukoliko planirate da pokrenete dropshipping biznis, ne biste trebali da odustajete kada se pred vama pojavi prva prepreka.