NASA-in 3D Printed Habitat Challenge je došao do kraja još jedne runde. U ovom takmičenju, učesnici su morali da kreiraju stanište za potrebe prvog talasa stanovnika na Marsu. Pet najboljih modela će biti izgrađeno. 

Da bi ljudi bili poslati na Mars, najpre moraju da budu rešena određena ključna pitanja. Prvom talasu stanovnika je, između ostalog, potrebno ponuditi i prikladna staništa. S obzirom na činjenicu da prve karte za Mars verovatno neće biti i povratne, ne možemo da zanemarimo važnost uslova u kojima će određeni pojedinci provesti ostatak života.

Naravno, tokom kreiranja, učesnici moraju da obrate pažnju na mnoge činjenice koje bi verovatno zanemarili prilikom stvaranja staništa na Zemlji. Tu najpre mislimo na brutalnu kosmičku radijaciju, nemilosrdne peščane oluje, nedostatak atmosfere i ekstremne promene u temperaturi.

NASA je 2015. godine najavila 3D Printed Habitat Challenge, a učesnici su trebali da kreiraju staništa koja su u stanju da prevaziđu navedene probleme. Agencija je uz pomoć Univerziteta Bradley odabrala pet najboljih od ukupno 18 modela. Evo koji su modeli u pitanju:

Zopherus, Arkansas

AI. SpaceFactory, New York

Tim Kahn-Yates iz Jacksona, Mississippi

SEArch+/Apis Cor, New York

Univerzitet Northwestern, Chicago

U sledećoj rundi takmičenja, na učesnicima je da dokažu da je moguće stvoriti njihove modele, a potrebno je i da kreiraju trećinu svoje zamisli. Koji vam se dizajn najviše dopada?

Source: Engadget