Budući da je punjenje vašeg telefona svakodnevna rutina, u određenim situacijama uređaj se puni sporije nego inače. Koji je razlog sporog punjenja?

Kao posledice revolucije pametnih telefona, stekli smo navike poput zakazivanja poruka, korišćenja filtera na Instagramu i dnevnog punjenja baterije.

Rutina svakodnevnog punjenja baterije pruža jednu prednost; možete proveriti da li se vaš telefon puni brzo ili sporo. Procenjuje se da iPhone uređajima treba između 2,5 i 3 sata punjenja sa odgovarajućim kablom, u zavisnosti od modela. Brzina punjenja nije konstantna, jer litijum-jonske baterije ne vole kada ih ispraznite do kraja ili pak previše napunite. Dakle, kada dostignu nivo napunjenosti od 80%, punjenje se usporava.

U skladu sa tim, u ovom rasponu trenutna potrošnja je sporija. Kapacitet Apple-ovog klasičnog punjača je 5W sa 1 Amp intenzitetom struje. Ako smatrate da je to presporo, možete puniti vaš iPhone sa 12W 2.4 Amp iPad Power Adapterom ili čak sa novim punjačem za MacBook. Iako servisi tvrde kako je to štetno za iPhone uređaje, ovu metodu je zvanično potvrdio i Apple.

Naravno, ako i dalje smatrate da je punjenje presporo, ne morate žuriti u prodavnicu kako biste kupili punjač za iPad. Sve što treba učiniti je da isključite druge faktore koji bi mogli usporavati punjenje. Logično, prvo biste trebali pregledati punjač, jer kod lažnih punjača punjenje nije samo sporije, već može i oštetiti vaš uređaj.

U slučaju da nemate Apple-ov originalni Power Adapter, svoj uređaj možete puniti i putem USB priključka na vašem računaru. Korišćenje Lightning Docka je najprikladnije rešenje tokom rada, pogotovo ako imate na umu da će zastareli USB 2.0 standard osigurati sporije punjenje, dok će 3.1 ili drugi Thunderbolt 3 standardi osigurati brže punjenje.

Nemojte zaboraviti ni na kablove, jer ako se Lightning kabl čini oštećenim na prvi pogled, to bi moglo uzrokovati sporije punjenje. U tom smislu, lažni kablovi takođe uzrokuju slične probleme. Promena boje na kraju Lightning kabla ukazuje na kontaminaciju. Ako pronađete nešto poput toga na vašem Lightning kablu, proverite i priključak.

Sa letom koje se brzo približava, toplo vreme takođe može biti štetno za brzo punjenje. Temperature od 30-40°C zagrevaju i vaš telefon. Baterije ne podnose ekstremne temperature, a visoka temperatura ih čak i uništava. Budući da punjenje otpušta toplotu, loša ideja je puniti vaš iPhone na kontrolnoj tabli vašeg automobila tokom letnjih meseci.

Srećom, inženjeri u Apple-u su razmišljali o ovoj situaciji, pa ako priključite kabl u upaljač za cigarete, u pregrejanom stanju punjenje se automatski zaustavlja.

Sve u svemu, ako želite da punite vaš telefon na najbrži i najsigurniji način, zaboravite na lažne punjače, brinite se o čistoći Lightning kabla i priključaka i zaštitite uređaj od pregrevanja. Telefon će ostati u dobrom stanju i moći ćete ga lako prodati kasnije, ako to poželite.