Naravno, WWDC nije bio u celosti posvećen iOS-u ove godine. Osim mobilnog operativnog sistema, objavljeni su i najnoviji macOS, watchOS i tvOS sistemi. Pogledajmo najvažnije inovacije.

 

macOS Mojave 10.14

Od planina smo dolutali do pustinje, a novi macOS poznat je pod nazivom ‘Mojave’. Ideja se proširila na osnovu sledećeg stanovišta: pustinje nisu predivne samo tokom dana, već su spektakularne i po noći – tako su predstavili Dark Mode. Na osnovu demo verzije, ova funkcija je prilično dobra, iako je šteta što je nisu napravili za iOS. Funkcija Dynamic Desktop će tokom dana prebaciti pozadinu sa svetle na tamnu.

Što se nas tiče, radne površine će uvek biti pune datoteka. Uz Mojave, oni sa opsesivno-kompulzivnim poremećajem mogu da predahnu. Nova opcija organizuje datoteke na radnoj površini u različite pakete iz različitih uglova gledanja.

Finder: Dobili smo nov način pregleda, pod nazivom Gallery View, sa kojim ćemo moći ugodnije pregledati naše fotografije, i imaćemo i lakši pristup funkciji Uređivanje zahvaljujući bočnoj traci. Finder je dobio automatizovane funkcije. Pritiskom na samo jedan taster, moći ćemo da stavimo vodeni žig na više datoteka odjednom, a moći ćemo da koristimo i mnoge druge pametne funkcije. Na kraju, moći ćemo da napravimo osnovne izmene u Quick Looku. Koristili su sličnu metodu koju možete pronaći u iOS-u, pa će uređivanje biti brže i jednostavnije.

Continuity Camera: prilično sjajna funkcija. Potrebno je da kliknete na jednu fotografiju u macOS-u, i u meniju koji se prikazuje nakon desnog klika možete uključiti kameru vašeg iPhone-a, dok će se fotografija koju ste upravo snimili prilagoditi fotografiji koju ste počeli uređivati.

Aplikacija ‘News’ stigla je na Mac, ruku pod ruku sa aplikacijom Home, tako da ćete od sada moći da upravljate vašom pametnom kućom sa vašeg Mac računara. Razvili su sigurnosne mere, a u Safariju ćete recimo, na web-stranicama moći isključiti one “Follow” opcije, slične Facebook-ovim “Like” opcijama. Osim toga, trgovina podacima koji se zasnivaju na navikama korisnika, takođe postaje otežana.

Već dugo to čekamo: Apple je redizajnirao Mac App Store, na koji nije obraćana preterana pažnja poslednjih par godina. Redizajnirali su platformu, i moramo priznati da na osnovu demo verzije izgleda prilično dobro. Kao što se moglo očekivati, većina inovacija približila je desktop verziju iOS sistemu, što je odlična promena! A pre ili kasnije će svemu tome dodati čak i Microsoft 360 ili Adobe Lightroom.

Radili su i na razvojima eGPU podrške, mašinskog učenja (Create ML API, Core ML 2), mogućnostima razvojnih programera i na Metalu. Na osnovu onoga što je spomenuto, programeri aplikacija će se suočiti sa brojnim inovacijama i nadamo se da će iz toga izvući najviše što mogu.

Craig Federighi je na kraju odgovorio na izuzetno važno pitanje. Tvrdio je da neće spojiti dva sistema, budući da su apsolutno zadovoljni macOS-om. Međutim, već godinama rade na tome da osiguraju što lakši prelaz između aplikacija za macOS i iOS, kako bi programeri mogli da otvore svoje aplikacije sa što manje truda. U osnovi, vesti o projektu Marzipan su postale stvarnost, i kao što je Gruber već naglasio, on će biti predstavljen 2019. godine.

 

watchOS 5

Nove fitnes funkcije, izazovi, nagrade i druge sitnije promene, čine novi sistem Apple Watch-a. Naravno, stigle su i nove vrste kretanja, koje se mogu pratiti, poput joge ili šetanja. Ono što je naročito zanimljivo je da od sada možete dobiti upozorenje za puls, to jest, tokom vežbanja možete pratiti otkucaje srca unutar određenog vremenskog intervala, što ima važnu ulogu u vežbama za sagorevanje masnoće.

Od sada možete koristiti vaš Watch za poboljšanje personalnih odnosa, to je barem ono što marketing navodi, i to uz pomoć Walkie Talkie funkcije – koliko god čudno zvučalo, zaista nam se dopada, iako je prilično nostalgična.

Siri Watch Face je postala pametnija i sada će moći da prikaže informacije aplikacija koje pripadaju trećim proizvođačima. Više nećete morati izgovoriti čarobne reči: “Hey Siri”. Dovoljno je samo da Watchu kažete šta želite.

Uz to, stigla su i interaktivna obaveštenja, a da ne spominjemo čitljivi web sadržaj na koji možete kliknuti. Aplikacija Podcast takođe je stigla na watchOS 5. Uz to, tek treba da stigne tona novih funkcija, ali za sada ne govore previše o njima, premda smo sigurni da ćemo sutra saznati nešto više o tome. Verovatno nisu toliko važne.

 

tvOS

Spomenuli su da je Dolby Atmos podrška stigla na Apple TV 4K, a govorili su i o prilično cool 4K i HDR sadržajima. Trenutno dostupni filmovi će na jesen biti ažurirani u HDR sa Dolby Atmos zvukom. Razvili su donekle pametniju TV aplikaciju, ali su je opremili prilično jednostavnim funkcijama: sporazumi sa raznim stranim TV provajderima, jednostavnija usluga prijave (Zero Sign-On) i čuvar pozadine (Aerial) koji prikazuje fotografiju Međunarodne svemirske stanice (!?). Moramo priznati da nas ovo nije preterano zadovoljilo.

Kao i uvek, ažuriranja će biti dostupna na jesen, ali prve beta verzije će biti dostupne za razvojne programere nakon Keynote-a.