Navedenu kolekciju je neko sasvim slučajno počeo da skuplja. Ali kako to nije primetio?

Apple je svima poznat kao kompanija koja je razne segmente informacione tehnologije na najbolji način približila svojim korisnicima. Selektivna proizvodnja, odličan dizajn i “user friendly” pristup su samo neki od atributa koji krase ovaj dobro poznati brend. Na osnovu toga je gotovo neverovatno da neko iz puke slučajnosti kupi prototip svakog proizvoda za svoju kolekciju.

Od trenutka kada se to prvi put dogodilo, Hap Plain jednostavno nije mogao da stane pa je počeo da otkriva i da kupuje poluzavršene, retke ili neobjavljene proizvode. Procenjuje se da ovakvih proizvoda u svetu ima jako malo i da se oni međusobno poprilično razlikuju, kako po pitanju cene, tako i po pitanju kvaliteta.

Plain za sada ima kolekciju od 250 predmeta, među kojima možete da pronađete i 1984 Macintosh, stare prototipove iPhone-a, iPod-a, iPad-a kao i jedinstveni Newton MessagePad koji se ne može uporediti ni sa čim što danas postoji.

Iako su predmeti u kolekciji prilično visoke vrednosti, nije ih tako lako prodati kao što biste iz prve mogli da pomislite. Plain je nedavno pokušao da proda Apple LISA za developere na eBay-u, ali je njegov oglas uklonjen sa poznate web stranice za kupovinu, jer Apple-ovi pravni zastupnici nisu mogli da dopuste prodaju starih prototipova ove kompanije.

Kolekcionar tvrdi da to ne radi zbog novca, već iz želje da ovi uređaji u budućnosti ostanu u što boljem stanju. Zato svoju kolekciju namerava da proda muzeju u što kraćem roku.

Izvor: CNBC