Apple je obećao poboljšanje performansi od 70%. Ispostavilo se da je poboljšanje od 80%, a mi to možemo samo da pozdravimo! MacBook uređaji nisu dobili ovakav skok performansi još od 2011. godine.

Pre nekoliko dana, Apple je neočekivano predstavio najnovije verzije MacBook Pro računara. Iako se dizajn nije promenio, njihove performanse su značajno porasle. To je zato što su novi modeli stigli sa osmom generacijom Coffee Lake procesora, tj. sa dva dodatna jezgra za verzije od 13 i 15 inča. To znači nadogradnja četiri jezgra na šest i dva jezgra na četiri, što je porast od 80% u Geekbench-u.

John Poole, osnivač Geekbench-a, objavio je rezultate. Prema njegovim rečima, treba obratiti pažnju na rezultate više jezgara, jer su performanse jednog jezgra porasle za “samo” 12-15%. Međutim, performanse novog modela od 15 inča sa najboljim specifikacijama (Intel Core i9, šest jezgara, 2.9 GHz s Turbo Boost-om do 4.5 GHz) dostigle su vrh tabele. Ostvareno je 22 439 bodova, što je 44.3% više od prošlogodišnjih najboljih rezultata, koji su postignuti na Intel Core i7 sa četiri jezgra i 3.1 GHz s Turbo Boost-om do 4.1 GHz.

Još luđi brojevi su postignuti u kategoriji modela od 13 inča. Nadogradnje performansi jednog jezgra se procenjuje na između 3-11%, dok su rezultati više jezgara izvanredni. Novi najbolji model (Intel Core i7, četiri jezgra, 2.7 GHz s Turbo Boost-om do 4.5 GHz) ostvario je 17 557 bodova na Geekbench testu, što je 83.8% više od rezultata najboljeg modela iz 2017 (Intel Core i7, dva jezgra, 3.5 GHz s Turbo Boost-om do 4.0 GHz).

Možemo reći da ovogodišnji 13” model može biti konkurencija prošlogodišnjem 15” uređaju. To je izvanredno dostignuće za Apple, nešto što nismo doživeli od 2011. godine, kada su lansirani prvi MacBook Pro uređaji sa četiri jezgra. E, to je prava nadogradnja!

Izvor: MacRumors