Da li mislite da je zaista moguće novcem izmeriti znanje i intelektualni kapital koji Apple poseduje i stiče dugogodišnjim radom svojih zaposlenih? Nedavno je ova kompanija iskusila kakav je osećaj kada vas neko besramno opljačka.

Setite se samo u koliko sudskih sporova je učestvovao Apple u poslednjih deset godina. Kada je reč o tako velikim kompanijama i njihovim ogromnim sistemima, sudski sporovi su gotovo neizbežni. Ni Apple nije mogao da izbegne pravne probleme, počev od problema sa porezom, preko rasprava o patentima, pa sve do sumnjive poslovne aktivnosti Qualcomm kartela. Setimo se i jedne od najpoznatijih parnica, Apple vs. Samsung, koja je nedavno konačno dobila svoj epilog.

Svet je zabavljala rasprava ove dve kompanije koja je vođena oko patenata za dizajn. Apple je zaista smatrao da je Samsung kopirao njihov dizajn. Nakon smrti Steve Jobsa, anegdote o njemu su postale još popularnije. On se zaista plašio da će neko da ukrade njihovu ideju.

Toliko je strahovao da će neko da ukrade Purple Project 2017.07.22. (šifrovani naziv iPhone-a) da je smatrao da bi trebali da ga sakriju čak i od radoznalih pogleda unutar kompanije. Uspeh je bio tim veći, jer su 2007. godine, po predstavljanju prvog iPhone uređaja, zaista uspeli da ostave konkurenciju bez konkretnog odgovora. Sa rastom uspeha i interesovanja za ovu kompaniju, informacije su počele da cure, a ova kompanija je počela da preduzima oštrije mere kako bi zaštitila svoje tajne.

Naravno da je nemoguće da tako velika kompanija izbegne curenje informacija. Pre oko godinu dana to se dogodilo devojci koja je smatrala da će učiniti pravi potez kada prilikom posete Apple Park-u, u kom radi njen otac, uslika prototip iPhone-a X. Nakon objavljivanja video klipa koji su mnogi podelili, njen otac je mogao da se pozdravi da svojim poslom i kompanijom.

Telefon koji je do tada bio nepoznat je dobio neočekivanu promociju. Pošto ljudi vole skandale u jednakoj meri kao i iPhone, shvatamo da imamo savršenu kombinaciju. Ovaj događaj i situacija sa Waltom Mossbergom je svakako ista vrsta štete kao i slučaj čoveka koji je na jednostavan način ukrao poslovne tajne iz Apple-ovog projekta vezanog za automobil i dao ih startup kompaniji.

Xiaolang Zhang, bivši Apple-ov inženjer, je pobegao od posla na mesec dana i proveo svoj odmor sa majkom u Kini. Po povratku iz Kine je postao vrlo sumnjičav, pa je menadžerski tim sektora u kom je bio zaposlen tražio da vrati telefon i računar koji je dobio po zaposlenju. Nakon što su shvatili da je preuzeo previše dokumenata sa poverljivim podacima, počeli su temeljno da pregledaju CCTV snimke Project Titan laboratorije.

Ono što su pronašli je bilo šokantno, ali ih nimalo nije iznenadilo, jer je bilo očekivano. Zhang je na svoj put poneo laptop pun vrlo važnih informacija i crni kofer. Nakon što je Apple obavestio vlasti, otkriveno je da su u prtljagu bili dokumenti dati kompaniji Guangzhou Xiaopeng Motors Technology.

Dobio je ukupno deset godina zatvora i novčanu kaznu od 250 000 dolara. Možemo da kažemo da je pravda ipak pobedila. Ipak, ako imamo na umu koliko Apple troši na istraživanje i razvoj na godišnjem nivou i koliko su poslova do sada uspeli da daju nepoznatim startup kompanijama, ovaj problem možemo da posmatramo i sa drugačijeg staništa.

Apple-ovi izdaci za istraživanje i razvoj izraženi u milijardama dolara

Kao što možemo da vidimo na grafikonu, Apple je u proteklih deset godina kontinuirano povećavao stopu istraživanja i razvoja, koja je zapravo proporcionalna rastu prihoda. Korisnik kupi proizvod, a Apple raspoređuje i reinvestira tako što proširuje linije proizvoda, ažurira postojeće hardvere, povremeno predstavi nove dodatke i konstantno razmišlja o inovacijama.

Prošle godine je potrošeno skoro 12 milijardi dolara na istraživanje i razvoj. Iako je u pitanju razdoblje od samo godinu dana, razvoj proizvoda može da potraje i decenijama. Kada pogledamo unazad, Apple je oko 20-25 godina proveo stvarajući iPad u obliku u kakvom ga danas poznajemo.

Gotovo je sigurno da je situacija ista i sa projektom Titan. Sve i da Apple ne razvija automobil, već samo self-driving softver, radi se o bazama koje koristimo svakog dana i koje će imati važnu ulogu u životima mnogih. Poslovne tajne koje su date kompaniji Guangzhou Xiaopeng Motors Technology su neprocenjive, a niko ne može da zna za šta će tačno u budućnosti biti upotrebljena tehnologija izvorno namenjena self-driving automobilima.

Kazna koju je Xiaolang Zhang dobio suštinski neće promeniti ništa. Pravda jeste pobedila, ali postoji nešto što je otišlo u nepovrat. Zato moramo da pokušamo da razumemo one koji na sve načine pokušavaju da zaštite svoje poslovne tajne. Njihovom zaštitom se štiti i sama kompanija bar na neko vreme…