Trenutno nema nijednog dostupnog alata, tajne službe ili bilo čega drugog što može da otključa iPhone bez dozvole vlasnika.

Već smo izveštavali o alatu koji se zove GrayKey kutija koji je dozvoljavao policiji i tajnim službama da pristupi bilo kom iPhone-u. Stvari su postale pomalo ozbiljne. Srećom, sem policije i tajnih službi, niko nije mogao da pristupi ovom alatu, jer je GreyKey osmišljena isključivo za njih.


GrayKey kutija izgleda ovako

Međutim, to nije bila nikakva uteha za Apple koji bi radije poklanjao iPhone-a nego dozvolio da naruši sopstvenu reputaciju zbog problema sa zaštitom privatnosti i ličnih podataka. Vrlo brzo su izmislili delimično rešenje koje je ograničilo prenos podataka putem USB-a pre nego što se uređaj otključa. S obzirom na to da Greykey kutija funkcioniše putem USB-a i na silu otključava iPhone, Apple-ovo rešenje je jednostavno blokiralo prenos podataka putem USB priključka u slučaju da uređaj nije zaključan duže od sat vremena.

Kao i obično, čim je Apple-ov bezbednosni update napravio problem GreyKey-u, oni su počeli da rade na svom “odgovoru”. Ispostavilo se da su pronašli metod koji može da spreči blokiranje USB priključka što je značilo da vlasti opet mogu da pristupe podacima. Sve do sada.

Prema izveštaju Forbes-a, Apple bi opet mogao da zakrpi rupe koje su dozvoljavale GreyKey-u da provali u uređaje. Čak ni specijalisti bezbednosti ne mogu da predvide naredne korake Apple-a. Jedino što mogu da vide je da, od kako je lansiran iOS 12, funkcioniše samo takozvana “delimična ekstrakcija”, koja dozvoljava pristup samo dešifrovanim meta podacima, kao što je veličina fajlova.

Kladimo se da GreyKey radi na novom pristupu, ali do tada sasvim sigurno možemo da kažemo :

iPhoni su neprobojni.

Izvor: The Verge