Ili bar Elcomsoft, vodeća kompanija digitalne forenzike, daje takav savet. Razlog je prost: u slučaju da telefon zablokira, biće nemoguće otključati ga.

Koliko Motherboard zna, forenzička kompanija Elcomsoft savetuje policiju u SAD-u da ne gleda u ekrane iPhone-a, koji su osigurani Face ID-jem, jer bi to moglo da dovede do ozbiljnih problema.

Craig Federighi bi definitivno mogao da potvrdi da savet ima smisla, jer se i sam našao u neobičnoj situaciji tokom isprobavanja Face ID-ja, na predstavljanju iPhone-a X, kada je bilo nemoguće otključati uređaj. Shvatili su da je izvor problema bio taj da su, tokom priprema za Keynote, asistenti nekoliko puta bacili pogled na uređaj i usled neuspešnih pokušaja, telefon je zablokirao, pa su ga mogli otključati jedino uz lozinku.

Upravo zbog te karakteristike Face ID-ja, zbog koje eksperti savetuju policiji da ne gleda u iPhone-e, kao što je Persej učinio sa Gorgonima.

Zapravo, u eri Touch ID-ja, dati su podjednako dobri saveti, ali tada je situacija mogla da se reši sledećim savetom: ne pritiskajte Home dugme, već koristite Sleep/Wake dugme kako biste otključali uređaj.

Veza između Apple-a i policije je po običaju problematična. Možda ste čuli za slučaj Apple vs. FBI; takođe je otkriveno da britanski policajci imaju kolege koje se bave otključanim uređajima kako ne bi dozvolili ponovno zaključavanje; osim toga, nismo spomenuli pravni problem koji se opet proširio u ovih nekoliko nedelja – da li je osumnjičeni obavezan da otključa svoj uređaj ili ne.

Izvor: MacRumors