Konačno imamo jedan zaista vredan i poseban uređaj. Kada saberemo rad Nikole Tesle, Steve Jobsa i Elona Muska, dobijamo iPhone X sa solarnim panelom koji proizvodi ruska kompanija Caviar. Tržišna cena ovog uređaja iznosi čak 5000 dolara! 

To mogu samo Rusi! Dok konkurencija pokušava da na što bolji način imitira dizajn iPhone-a X, u Caviar-u su počeli da proizvode iPhone uređaje sa modifikovanom poleđinom. Ovi uređaji nisu posebni zbog svojih Animoji-a ili boje, već zbog solarnog panela koji se nalazi na poleđini.

Zvuči kao fantastična ideja – telefon sa solarnim panelom! Ipak, nije da nismo bili iznenađeni cenom od skoro 5000 dolara i pored toga što je proizvedeno samo 999 uređaja. Najpre je bila planirana proizvodnja 99 telefona, ali je zbog velikog interesovanja ta granica podignuta. Da li biste i vi, da ste arapski šeik, kupili uređaj koji je četiri puta skuplji od redovnog iPhone-a X?

Na tržištu je već ranije postojao telefon sa solarnim pločama. Bio je to LG davne 2009. godine. U ovoj kompaniji su tada kreirali telefon sa ekranom osetljivim na dodir koji je imao veliki solarni panel. Osim što se nije uklopio u dizajn telefona, bio je i potpuno beskoristan. Ipak, bio je „zelen“ jer je isporučivan u kutijama koje su bile pravljene od recikliranog papira.

Da li ima mesta za ovakav iPhone? Ako već trošite 5 000 dolara na ekološki prihvatljiv telefon koji se zove Tesla, sigurno da postoji ozbiljan razlog za to. Ipak, ne treba se nadati da ćete korišćenjem ovog uređaja u potpunosti zaboraviti na punjač.

Nemamo tačnu informaciju koliko struje se uštedi korišćenjem ovog ekološki prihvatljivog iPhone-a X, ali smo pokušali da izračunamo približan broj. Pre nego što zaronimo u tajne matematike, evo nekoliko činjenica o solarnim panelima:

  • Prosečan vek trajanja solarnih panela je 20-40 godina
  • Između njih postoji ogromna razlika u efikasnosti (2-25%), a teoretska granica je 33,7%.
  • Prilično zavise od učestalosti sunčevih zraka
  • Jedan sat emitovane Sunčeve energije je dovoljan da pokrije godinu dana potrošnje električne energije na celoj planeti
  • Kratkotrajno gledano nije jeftino i ne predstavlja najpraktičnije rešenje jer se radi o uređajima koje menjate na svakih nekoliko godina

Zamislite da ste usred Sahare i da vam zvoni iPhone, a vi svoj telefon morate da držite pod pravim uglom u odnosu na Sunce jer svakog časa može da se ugasi, a u tom trenutku jedino možete da crpite Sunčevu energiju sa 18% efikasnosti na površini ekrana od 5 inča, što baš i nije najidealnija situacija.

Solarni panel veličine 1m x 1,5m ima sposobnost rada od 265 Wh. Kada se uporedi sa performansama iPhone-a X, panel bi mogao da napuni telefon čak 26 puta. Kada znamo da je veličina ekrana 5 inča, a da je kapacitet solarnih panela srazmeran njihovoj veličini, dobijamo performansu od 24,5 Wh.

Sve su to samo procene. Da biste napunili telefon potrebno je da ga ceo dan držite na Suncu pod najboljim mogućim uglom, što nimalo nije preporučljivo za bilo koju vrstu litijumske baterije. A sve vreme ste regularan telefon mogli da imate u džepu i da ga dopunite energijom kada za to dođe vreme.

Tako da svi rezultati ove metode mogu da se podele sa 10. Ako ste planirali da na ovaj način značajno uštedite, moramo da vas razočaramo. Cela godina punjenja iPhone-a X zahteva oko 5000 Wh struje što i ne predstavlja ogroman trošak. Ako biste želeli da vam se isplati 5000 dolara koje ste potrošili na uređaj, onda biste trebali da ga koristite bar narednih 6000 godina. Na kraju, slobodno možemo da kažemo da solarni panel na poleđini nema efikasnu primenu.

Ali!

Zaboravili smo da uračunamo činjenicu da će samo 999 ljudi na svetu imati ovakav model. Jedan od njih je i Steven Segal. Tu ne treba da zaboravimo ni pakovanje. Caviar-ov iPhone X stiže u kutiji koja je spolja obložena zmijskom kožom, a unutra svilom. Ako vam ni to nije dovoljno, uvek možete da naručite rezervni iPhone 8 sa Trump X Putin uzorkom za svega 224.000 rubalja.