15. avgusta 1998. godine, Apple je zvanično lansirao prvi iMac, all-in-one računar. Prelepo prozirno kućište modela G3 u kombinaciji sa njegovim dizajnom približilo je svet računara korisnicima. 

Taj plavi monitor je, gde god bi stajao, privlačio pažnju svih prisutnih. Ljudi su, iako nisu bili sigurni zbog čega se razlikuje od drugih mašina, naslućivali da je reč o nečemu zaista drugačijem.

Naime, u to vreme u ovom delu Evrope, Apple-ovi računari su bili retkost, iako je G3 iMac iz 2004. tada već bio starudija na drugoj strani Atlantika. Većina nas se pridružila Apple-ovoj porodici putem iPhone-a, a kasnije i iPad-a, pa je tek tada bilo logično da su korisnici počeli sa zamenom PC-ja za Mac-ove.

Poleđina naših računara izgleda bolje od prednje strane konkurentskih uređaja. Izgleda kao da je sa druge, bolje planete.

Ali Apple-ovi računari nisu uvek bili tako konvencionalni. Primera radi, pomenuti G3 model se često poredio sa žele bombonama, jer su plava boja i sam oblik računara bili uzbudljiviji od svega što se nudilo na tržištu. Jony Ive bi se sada samo nasmejao na to, jer danas niko ne bi kupio takav računar. Međutim, svojevremeno su žive boje i prozirno kućište bili pravi hit.

Nakon što se Steve Jobs vratio u Apple 1997. godine, doveo je u red čitavu liniju proizvoda, koja je do tada bila poprilično haotična i zadržao je samo četiri postojeća uređaja. To je pomoglo Apple-u u finansijskom, ali i u organizacionom pogledu. Umesto inžinjera, dizajneri su postali prave zvezde kompanije. I dan danas, proizvodnja svakog proizvoda najpre počinje u njihovim kancelarijama. Nimalo nije slučajno što upravo Jony Ive stoji iza iMac-a G3 koji je, kako smo već naveli, približio svet računara ljudima.

Jedinstveni oblik matične ploče iMac-a G3. Originalni hard disk od 4 GB je tražio mnogo prostora u kućištu.

Ti modeli su bili osmišljeni kao topli, prijateljski i veseli, a godinu dana nakon lansiranja prvog modela su predstavljene i nove boje. Prozirnost materijala i način oblikovanja čitave mašine su učinili Apple-ove računare naročito popularnim. Uz dizajn, hardver je bio inovativan. Apple je uklonio ADB, SCSI i GeoPort konektore i zamenio ih USB-ovima.

Takođe, i floppy drive je zamenjen CD-ROM-om, a za iMac G3 su mogli da se kupe i odgovarajuća tastatura i miš, koji su takođe bili od prozirne plastike. Nažalost, miš se vrlo brzo pokazao beskorisnim jer je potpuno podbacio. Ipak, to je tada bilo najmanje bitno. Mašina je funkcionisala besprekorno.

Ovo je iMac. Ceo je proziran. Pogledajte ga. Baš je cool.
– rekao je Jobs prilikom predstavljanja iMac-a G3.

Tada je rođena i ideja o slovu „i“, a mnogi stručnjaci su pomogli Apple-u u tom pogledu. Nema jedinstvenog objašnjenja tog slova. Jobs je oduvek smatrao da se odnosi na njegovih pet reči (internet, individualac, instrukcije, informacije, inspiracija). Taj koncept je kasnije proširen na čitavu liniju proizvoda, posebno onu koja je namenjena za korišćenje kod kuće, iako je i područje obrazovanja oduvek bilo važno za Apple.

Ovaj proizvod se značajno promenio u poslednjih 20 godina, ali smo saglasni u tome da je to jedan od najlepših i najpažljivije dizajniranih Apple-ovih računara ikada. Kompanija je prošle godine započela novo poglavlje predstavljanjem iMac-a Pro, koji se pomalo odvaja od izvorne linije proizvoda.

Koji je bio vaš prvi iMac?

Izvor: MacRumors