U kompaniji koja proizvodi A12 procesore, došlo je do napada virusom. Proizvodne trake su zaustavljene, pa se postavlja pitanje hoće li zbog toga kasniti isporuka novih iPhone modela.

U aprilu smo pisali kako je tajvanska kompanija TSMC počela sa masovnom proizvodnjom novih, 7-nanometarskih čvorova. Nešto kasnije, u maju, počeli smo sa pretpostavkama da su počeli proizvoditi i procesore za ovogodišnje iPhone modele.

Sve je teklo glatko, po rasporedu. Masovna proizvodnja počela je na vreme, kako bi Apple postao prva kompanija na tržištu koja upotrebljava novu tehnologiju. To su bile odlične vesti, jer smo mogli biti sigurni kako ovogodišnja proizvodnja neće kasniti i kako se neće ponoviti prošlogodišnji scenario sa ograničenim zalihama. S razlogom govorimo u prošlom vremenu, jer je u petak TSMC objavio sledeće:

Ogroman udeo njihovih proizvodnih linija napao je mutirani virus WannaCry ransomwarea, pa je proizvodnja procesora zaustavljena.

Ako su trake stale u trenutku kada je proizvodnja bila u punom zamahu, crno se piše dostavi A12 procesora za iPhone. Doduše, kriza je brzo rešena i 80% pogona je nastavilo sa redovnim radom u ponedeljak. Međutim, u slučaju ovako velikog obima proizvodnje, radi se o ogromnom zaostatku.

Prema TSMC-u, očekuje se da će „uspeti ispuniti porudžbine za Apple Inc. na vreme“. Nadamo se da su u pravu…

Izvor: MacRumors