Zahvaljujući odličnom izveštaju AP-a, saznali smo da je Google uspevao da prikupi podatke o vašoj lokaciji, čak i u situacijama kada ste vi bili protiv toga? Da li vas to iznenađuje? 

Nijedna kompanija ne prikuplja više podataka od Google-a. To im, između ostalog, omogućava da budu vodeća kompanija na području razvoja veštačke inteligencije. Ovakva politika, ukratko, ima brojne prednosti i možemo je smatrati prihvatljivom. Ali isključivo pod uslovom da

se pridržavaju pravila, a to znači da budu iskreni i kažu u koje svrhe koriste podatke koje prikupljaju. 

Ipak, kompanija je uspela da prekrši to vrlo jednostavno pravilo. Zahvaljujući istraživanjima Associated Press-a i Univerziteta u Prinstonu, otkriveno je da Google prikuplja i čuva podatke o lokaciji čak i onih korisnika koji nisu dali dozvolu za tako nešto.

To se, primera radi, događa prilikom upotrebe Google Maps-a, jednog od najpopularnijih sistema za navigaciju. Ako želite pomoć prilikom navigacije, logično je da morate da date podatke o svojoj lokaciji. Korisnicima ne smeta ni što Google čuva te podatke u folderu pod imenom Location History, jer dokumentovanje u tom folderu može da se onemogući.

Ili je bar Google tako rekao milionima korisnika. Dovoljno je, dakle, samo isključiti Location History i podaci o vašem kretanju se više ne beleže? Grešite! Ispostavilo se da je to samo mera koja nam pruža osećaj sigurnosti, jer aplikacija i dalje dokumentuje i čuva vašu lokaciju svaki put kada je iznova pokrenete. I to važi za svaku Google-ovu aplikaciju i na Android-u i na iOS-u.

Novinari AP-a su spremili pitanja i kontaktirali Google. Iz kompanije su priznali da su sva njihova saznanja istinita, ali i dalje tvrde da to ne predstavlja veliki problem već potpomaže i unapređuje korisničko iskustvo.

Nas baš i nisu razuverili…

Izvor: AppleInsider