Da li postoji? Da li je moguća? Kako izgleda? Koliko je dugačka? Koliko malih, a koliko velikih slova treba da sadrži? U ovom članku vam predstavljamo sve što treba da znate o lozinkama…

Jasno je da nam preterano pojašnjenje ovog pojma nije potrebno, ali smo ipak konsultovali Wikipediju koja lozinku opisuje na sledeći način:

„Lozinka je reč ili niz znakova koji se upotrebljavaju za autentifikaciju korisnika, odnosno za dokazivanje identiteta ili za odobrenje da korisnik pristupi određenom sadržaju.“ 

Sigurni smo da retko razmišljate o tome, ali kombinacija vašeg korisničkog imena i lozinke je zapravo vaš lični izraz u svetu interneta. Pomoću nje možete da pristupite svom bankarskom ili bilo kom drugom korisničkom nalogu. S obzirom da ime nije tajni podatak, lozinka je jedina komponenta kojom vi zapravo potvrđujete vaš identitet. Ta činjenica dobija sasvim novo značenje kada uzmemo u obzir da je već godinama najpopularnija lozinka:

123456

Iako izgleda da se situacija u poslednje vreme značajno popravila, većina ljudi je prilično neinformisana kada je u pitanju digitalna sigurnost. Dok svoju prvu ličnu kartu dobijamo najkasnije sa 16 godina, digitalnu možemo da otvorimo kad god želimo.

Međutim, nije stvar samo u tome da naučimo da sakrijemo svoju lozinku. Sigurno ste se nebrojeno puta do sada našli u situaciji da prilikom otvaranja određenog naloga morate da izmišljate lozinku sa određenim brojem znakova i simbola. To se od vas zahteva prvenstveno radi što bolje zaštite.

Zašto je to tako? Odgovor je vrlo logičan. Što je složenija i apstraktnija, to je teže otkriti je. Ovde možete da pronađete odličnu internet stranicu koja može da vam demonstrira koliko vremena bi vašem računaru bilo potrebno da otkrije vašu lozinku. Primera radi, nije važno što lozinka „tinycat“ ima sedam znakova, algoritmu je bilo potrebno 200 milisekundi da je otkrije. Međutim, ako upotrebite jedno veliko slovo i odaberete lozinku „Tinycat“ za otkrivanje je potrebno 26 sekundi. Samo jedna brojka „poboljšava“ situaciju – „tinycat1“ može da odoli napadima oko jednog minuta, dok već „Tinycat1“ izdržava čak dva sata.

U poređenju sa tim, za bezbednu lozinku dužine od 15 karaktera koju automatski generiše Keychain bi bilo potrebno čak 16 milijardi godina da bude hakovana. Naravno da se sa pojavom sve savršenijih računara procenjeno vreme hakovanja eksponencijalno smanjuje, ali i dalje smo bezbedni bar neko vreme.

Tačno je da je lozinke koje generiše Keychain dosta teže zapamtiti od već navedene „tinycat1“, ali i Keychain takođe pamti lozinke i upisuje ih automatski kada je to potrebno. Ako imate administrativni pristup, svoju lozinku možete da dobijete u tekstualnom formatu.

Ako ne upotrebljavate aplikacije za upravljanje lozinkama, morate voditi računa o sledećim pravilima kada birate lozinku:

  • Mora da ima bar osam znakova, ali mi bismo vam ipak preporučili lozinku od deset simbola.
  • Potrebno je da sadrži po nekoliko malih i velikih slova i brojeva.
  • Potrebno je da je s vremena na vreme promenite (na svakih šest meseci do godinu dana).
  • Ne bi trebalo da birate neke logične reči, kao što je ime, nadimak ili datum rođenja.
  • Nemojte ih čuvati u dokumentu na Desktop-u (odaberite aplikaciju Enpass).
  • Nemojte istovremeno da imate istu lozinku za više naloga.
  • Nemojte da birate lozinku koja sadrži znakove koji se nalaze jedan pored drugog na tastaturi.
  • Ako imate tu mogućnost, uvek odaberite autentifikaciju u dva koraka.

Sada ćemo vam otkrijemo najgore lozinke svih vremena po izboru SplashData-e. Ni u kom slučaju nemojte da upotrebljavate sledeće lozinke, jer su one najviše puta hakovane u poslednjih nekoliko godina:

123456; Password; 12345678; qwerty; 12345; 123456789; letmein; 1234567; football; iloveyou; admin; welcome; monkey; login; starwars; 123123; dragon; passw0rd; maste; hello; freedom; whatever; qazwsx; trustno1

Naravoučenije: Vodite računa, upotrebljavajte sigurne lozinke i pridržavajte se navedenih pravila, iako nikada nećete biti potpuno sigurni.

Pretpostavljamo da za mnoge od vas ništa od prethodno navedenih informacija ne predstavlja nikakvu novost, ali iskustvo dokazuje da većina stanovnika planete nije upoznata sa ovim pravilima.

Izvori: Timehowsecureismypassword.netWikipedia