Nema te redakcije koja ne voli loše vesti. Bilo da se radi o sportu, show biznisu ili Apple-u, novinari veruju da su loše vesti, praćene senzacionalnim naslovima, ono što se prodaje. Ako govorimo o iPhone-u, da li ste čuli da se iPhone X bori za opstanak na tržištu?

Nekrunisani kraljevi širenja vesti o smrti iPhone-a su definitivno analitičari. Nije problem u tome što imaju loše izvore, već što ponekad nisu u stanju da protumače prave informacije na pravi način.

Nedavno je Neil Campling, glavni analitičar Mirabaud Securities-a, naslutio smrt iPhone-a X projektom koji je nazvao „iPhone X je mrtav“. On je pretpostavio tako nešto jer je TSMC, jedan od najvećih proizvođača čipova za Apple, promenio svoj godišnji cilj prihoda na minimum predviđenog iznosa. Akcije kompanije su naglo opale, a prošlog petka su bile 6,3% niže nego prethodnog.

Mirabaud Securities neprestano prati TSMC-ove podatke o nabavci već više od decenije, ali tek sada su otkrili da postoji previše čipova na zalihama. Kombinujući ove informacije, Campling je došao do zaključka da je razlog stvaranja zaliha upravo Apple, koji je prestao sa kupovinom komponenti za iPhone X modele uređaja.

Postavlja se pitanje, ako je Apple odlučio da neće da kupuje nove komponente za iPhone X, da li to znači da neće nastaviti sa proizvodnjom ovog proizvoda? Iz Mirabaud Securities su previše razmišljali o ovom potencijalnom problemu:

iPhone X je mrtav.

Ali ne treba žuriti sa tom pretpostavkom. Nekoliko pouzdanih izvora je sa 99% sigurnosti potvrdilo da će ove godine biti predstavljena nova tri modela iPhone uređaja. Najveći akcenat je stavljen na, kako se očekuje, super jeftin model sa velikim LCD ekranom. Ipak, ne treba da zaboravimo da se očekuje i nastavak iPhone X serije u regularnoj verziji od 5.8”, ali i Plus model od 6.5”.

Dakle, ako se očekuje nastavak proizvodnje ovog modela, on je sve samo ne mrtav. 

Campling je zaključio da će se dolaskom novih proizvoda obustaviti proizvodnja iPhone-a X. Čak i ako se to zaista dogodi, iPhone-a X neće potpuno „izumreti“. Iako bi ovaj korak bio neobičan, ne bi bilo prvi put da se to događa.

Setite se  šta se dogodilo sa iPhone-om 5. Čim su se pojavili 5s i 5c modeli, kompanija je prestala su sa proizvodnjom iPhone 5 uređaja. Motiv je bio vrlo jasan, bilo je potrebno smanjiti troškove proizvodnje. Apple je kreirao 5s, a potom je iPhone 5 zamenio iPhone-om 5c, koji je bio pokriven plastikom. Na taj način je problem rešen, proizvodnja je postala jeftinija, a i cena proizvoda je samim tim postala prihvatljiva za više potencijalnih korisnika.

Sada se događa relativno slična situacija. Troškovi proizvodnje iPhone-a X su dosta viši od troškova proizvodnje drugih uređaja. Izgleda da su u Apple-u shvatili da takav proizvod ne može dugoročno da opstane na tržištu. Zato su odlučili da optimizuju troškove i izbace sledeću generaciju koja će biti zasnovana na postojećoj liniji proizvoda iPhone X.

Ovogodišnja linija proizvoda je spremna, pa ima smisla očekivati jeftiniji iPhone sa LCD ekranom od  6.1”.

Čak ni udruženje analitičara ne može u potpunosti da se složi sa Camplingom. U svom članku, nazvanom Tomov vodič “Apple ubija iPhone X? Ne baš tako brzo”, citiraju Avija Greengarta, rukovodioca istraživanja iz kompanije Global Data:

”Izuzetno je mala mogućnost da se nakon velikog uspeha koji je iPhone X ostvario, što je vidljivo u Apple-ovim izveštajima iz prvog kvartala, proizvodnja ovog proizvoda sasvim ugasi. Sve i da nije postignut uspeh, teško da bi Apple olako odustao od svog glavnog izvora prihoda. Sve te tvrdnje su pomalo smešne…“

Jednom rečju, bez obzira na to kakva će biti prodaja iPhone-a X u budućnosti, ovaj telefon sasvim sigurno neće nestati sa tržišta. Bez obzira na to kakvo ime će nositi proizvodi koji stignu naredne jeseni, prilično smo sigurni da ćemo na njima moći da uočimo nasleđe iPhone-a X.

Kao takvi, biće živi dokaz da je iPhone X samo dobio svoj ekonomičniji oblik istog i proverenog kvaliteta.

Izvor: iPadInsight