A12X Bionic čip, opciono do 1TB skladišnog prostora, Liquid Retina ekran, Face ID i novi Apple Pencil.

Tim Cook je objavio novi iPad uz ogromne ovacije. Otkako je prva generacija uređaja lansirana, Apple je prodao ukupno 400 miliona iPad-a, što je više od ukupne prodaje notebook računara kod svih konkurenata. Šou je krenuo i Apple-ov lider je „razvukao“ zaobljene ivice iPad Pro-a. Dizajn oštrih ivica se vratio.

Kao što smo očekivali, okvir oko ekrana je postao tanji. Iako je Phil Schiller govorio o dizajnu bez „bezela“, jasno možemo videti te okvire. Preživeli smo „notch“ izrez. Iako novi iPad Pro stiže uz Face ID koji radi i kada uređaj koristimo položen u landscape modu, držanje uređaja ne bi smelo da bude problem. Apple je ostavio dovoljno prostora za vaše prste i dlanove.

Takođe je predstavljen i A12X Bionic čip. U verziji sa 8 jezgara (4 s visokim performansama i 4 s niskim performansama)i u verziji sa 7-jezgrenim GPU-om koji je integrisan u procesor. Tvrde da se njegov učinak može uporediti s grafičkim performansama Xboxa One S, što je neverovatno u tako tankom uređaju.

Što se tiče veličine, novi iPad Pro je 1mm tanji u poređenju sa prethodnom generacijom. U skladu sa ovakvim visokim performansama skladišni prostor od 1 TB je neizbežan. Takođe, po prvi put u istoriji, novi iPad Pro je završio sa istorijom Lightning konektora i uveo USB-C ulaz.

Ovo je bio dobar potez, jer može da funkcioniše isto kao na MacBook Pro-ovima. Postoji protok informacija u oba smera, podržava displeje sa Thunderbolt 3 standardom i možete ga povezati na svoj iPhone.

Dugo očekivani OLED displej nije ubačen, već je zamenjen Liquid Retina displejem koji je predstavljen u septembru. Boje predivno deluju na snimku, ali ćemo više detalja o ovome dati nakon testiranja.

Apple Pencil

I poslednji, ali ne manje bitan, jedan mali update. Druga generacija Apple Pencil-a je stigla. Sada je opremljena i magnetom koji dozvoljava automatsku konekciju sa strane iPad Pro-a. Kako biste to uradili, Apple je u Apple Pencil urezao tanku traku koja čini magnetsko povezivanje mogućim. Štaviše, punjenje putem Lightning kabla je zamenjeno bežičnim punjenjem.

Novi iPad Pro će stići u dve različite veličine. Uobičajeni 12.9” displej sa manjim kućištem i novi 11“ displej koji je iste veličine kao i ranije. Novi iPad-i će biti dostupni 7.novembra u Americi, a mi ćemo vam se uskoro javiti sa više detalja za naše područje.