Ovo je kraj, u iPhone uređajima više neće biti Qualcomm LTE čipova. Kompanije se pozdravljaju nakon dugog niza godina, koje su provele u sporu na sudu. Sada bi Intel mogao biti Apple-ov ekskluzivni dobavljač.

Qualcomm od davnina proizvodi telekomunikacijske čipove i mobilne procesore. Korisnici Androida su možda dobro upoznati sa ovom kompanijom, jer većina proizvođača koristi njihova rešenja, uključujući i Apple. iPhone uređaji trenutno u sebi sadrže Qualcommove LTE čipove. Međutim, finansijski menadžer diva je potvrdio da je igra završena.

Apple i Qualcomm su proteklih godina učestvovali u mnogim parnicama, a kompanija iz San Dijega je nedavno bila uključena u mnoštvo različitih skandala. Do sada, Qualcomm i Intel su zajedno snabdevali Apple LTE čipovima za iPhone, ali sada kada je partnerstvu došao kraj, Intel preostaje kao jedan i jedini dobavljač za Apple.

To je važno zato što se broj Apple-ovih dobavljača smanjuje. Prošle godine, Kupertino je napustio kompaniju koja ih je snabdevala integrisanim grafičkim delovima procesora, te su u iPhone implementirali svoja rešenja. Apple je u svoje ruke uzeo i tehnologiju koja se koristi u njihovim ekranima, matičnim pločama i kamerama.

Međutim, Intel je još uvek u igri i njihovi delovi se pojavljuju u različitim Apple-ovim uređajima, jer su veoma rašireni na tržištu procesora, a takođe proizvode i WiFi i Bluetooth čipove. Ali kao što jasno možete videti, Apple namerava da se oslobodi svih rešenja treće strane i zameni ih svojima u iPhone i MacBook uređajima.

Izvor: The Verge