Nekada su se pametne naočare pojavljivale u naučno-fantastičnim filmovima kao simbol budućnosti. Danas su te futurističke tehnologije postale deo naših života. Odgovarajući hardver već postoji i samo je pitanje dana kada će se ovaj uređaj pojaviti. 

Portal iMagazin je otpočeo svoj rad pre tri godine. Internet je tada bio pun ideja o naslednicima pametnih telefona. Ti koncepti su bili značajno udaljeni od stvarnosti, i nismo mogli ni da sanjamo da će takvi uređaji ikada ugledati svetlost dana.

Malo više od pola godine nakon toga, baš uoči WWDC-a, saznali smo da je Apple napravio prve korake u domenu proširene stvarnosti. Tog dana je najavljen ARKit. Predstavljena je odlična ideja, jer je iOS postao najveća i najbolja svetska platforma. Godinu dana kasnije su najavljeni iPhone 8 i iPhone X i obećano je da ćemo pomoću ovih telefona dobiti priliku da koristimo proširenu stvarnost na najbolji mogući način.

Svi oni koji redovno prate vesti o Apple-u sigurno pamte da je sam Jony Ive izjavio da će iPhone X stalno biti modifikovan i u pokretu.

Sada nam je konačno jasnije o čemu je Ive govorio. Apple je zaista „pokrenuo igricu“ sa ARKit-om. Prvi sistem je bio samo Kupertinov eksperiment i obuhvatao je 3D predmete u realnom vremenu (SpriteKit, SceneKit i Metal obrasce).

ARKit 1.5 može da prati i neravne površine i omogućava developerima da upotrebljavaju kameru u vertikalnom položaju i uz autofokus, što pojačava kvalitet samog praćenja. Na ovogodišnjem WWDC-u je predstavljen ARKit 2.0, sa svojim najznačajnijim ažuriranjem – podrškom za više korisnika.

Na osnovu demonstracije performansi, koja je rađena sa LEGO-om, ispostavilo se da sistem može da prepozna i stupi u kontakt sa 3D elementima, čime se stvara pravi utisak izmešane realnosti. Baš kao što smo već gledali u spomenutim filmovima putem naočara. Implementirajući ideju na iPhone, Apple je napravio odličnu osnovu za novi uređaj, koji bi mogle da budu upravo jedne takve naočare.

Da li je ova ideja realna? Ne mogu lako da se predvide dugoročne prednosti ovih naočara. Ali kada pogledamo App Store, vidimo da se tu vremenom pojavilo sve više korisnih aplikacija. Pre dve godine smo mislili da je nemoguće, sada smo skeptični, a 2020. godine možda budemo bili u prilici da vam prvi pišemo o prednostima revolucionarnog proizvoda kakav mogu biti sci-fi pametne naočare.