Prošlogodišnji cilj je ostvaren! Uspeli su da postignu ono što su prognozirali prošle godine. Apple je postao prva kompanija koja je dostigla čak bilion dolara tržišne vrednosti. 

1 000 000 000 000 dolara je zvanična vrednost akcija kompanije Apple na berzi. Ova informacija neće radikalno promeniti nijedan segment u njihovom poslovanju s obzirom da se radi o kompaniji koja posluje po svom ustaljenom šablonu, već godinama unazad.

Pričalo se da je Apple bio prva kompanija koja je prešla vrednost jedne milijarde dolara, ali to nije tačno. Kineski naftni gigant PetroChina je dostigao tu tačku još 2007. godine, čim je pristupio berzi. Ubrzo zatim, 2008. godine, se dogodila naftna kriza kada su doživeli najveći pad vrednosti u istoriji. Do kraja iste godine, uspeli su da dostignu tek četvrtinu iznosa kojim su mogli da se pohvale nekoliko meseci ranije.

Kako stoje stvari, Apple nije ni blizu takve sudbine, ali vrlo lako može da se dogodi da im vrednost opadne jer su stope sklone velikim fluktuacijama. Magičnu granicu su prešli 2. avgusta 2018. godine u 16.48 h CET, sa stopom od 207,05 dolara po APPL-u.

Međutim, nakon najuspešnijeg Q3 izveštaja do sada, verovatno je da će ova kompanija uspeti da zadrži kapitalizaciju od preko bilion dolara. Ipak, ne možemo sa sigurnošću da kažemo da će još zadugo biti usamljeni u tom zlatnom vrhu, s obzirom da se i Amazon nesumnjivo približava ovoj magičnoj cifri.

Zaključak je sasvim jasan. Apple-ovi finansijski rezultati su i više nego izvanredni, što omogućava njegovim akcionarima da zadovoljno trljaju ruke.

Izvor: The Verge