Ovo afričko ostrvo mesto je susreta velikih suprotnosti: luksuznih hotela i siromaštva, plime i oseke, najfinijeg peska i vetra – sve ono što ga čini destinacijom koju morate posetiti prenosim vam iz ličnog iskustva u redovima koji slede.

Naša avantura na ostrvu Zanzibar započela je letom Fly Dubai kompanije, sa presedanjem u Dubaiju. Let do Dubaija traje nešto više od 5 sati, kao i let Dubai-Zanzibar. Insajderski savet je da kada raspoloživost to dozvoljava rezervišete mesta do Exit-a, jer zaista vredi na ovim letovima imati dodatan prostor za noge. Ono što uvek naglasimo klijentima jeste da obroci i piće, kao i zabava na letu nisu uključeni u cene, a njih je moguće unapred rezervisati prilikom kupovine karte, ali i u samom avionu (plaćanje može biti gotovinom ili karticom). Cene pića i kafe su oko 2-3$, a sendvič ili hladni obrok oko 5-7$.

Na Zanzibar se može ići tokom cele godine, ali najveća vlaga i kišni period je tokom marta, aprila i maja, pa je moja preporuka svima koji planiraju odlazak na ovo ostrvo da to urade od juna do septembra. Od decembra do februara takođe su visoke temperature i velika vlaga, a moguće su i kiše, ali u tom periodu je visoka sezona i odlična posećenost. Sve koji posete Zanzibar očekuje jedan spori ritam, bez brige i stresa, jer tako živi većina njegovog stanovništva.

Prilikom prvog susreta sa destinacijom, veliko iznenađenja za mene je bio sam aerodrom na Zanzibaru, koji je prilično mali i ruralan. Proces dobijanja vize se vrši na licu mesta – jedan formular se popunjava u samom avionu, sa ličnim podacima, a drugi po sletanju na licu mesta. Potrebno je i skeniranje otisaka prstiju i slikanje, a cena izdavanje je 50$ po osobi, i preporuka je da je platite MASTER ili VISA karticom.

PLIMA I OSEKA

Obale Zanzibara odlikuju tirkizno plavo more i bele peščane plaže i to je ono najlepše iskustvo koje nosim sa ovog putovanja. Najlepže plaže su definitivno na severo-zapadnoj strani ostrva oko mesta Nungwi. Međutim, budite spremni da se naviknete na velike razlike između plime i oseke i to na celom ostrvu (pogotovo na jugu i istoku) i tokom cele godine. Na svakih 6 sati dolaziće do smenjivanja „low tide“ i „high tide“, pa treba znati da kada se povuče more, nažalost u to vreme nije moguće kupanje u njemu. Naravno, ovo vreme možete provesti u opuštanju na hotelskom bazenu ili odlasku na neki od izleta koji će vam omogućiti da destinaciju upoznate i iz drugog, bližeg ugla. Jedan od najkorisnijih aksesoara tokom ovog putovanja će vam biti obuću za vodu, jer ima dosta algi i korala u plićaku.
Zanzibar 2

IZLETI

Pravu priliku za nova iskustva pružiće vam izleti – uz pomoć naših savetnika za individualna putovanja izaberete onaj koji će najviše biti u skladu sa vašim senzibilitetom, kako bisto izbegli mogućnost razočarenja. Za sve koji žele da dožive sasvim drugačiji prizor od onog koji imaju u rizortu, i da se bliže upoznaju sa načinom života lokalnog stanovništva, svakako je preporuka da obiđu glavni grad Stown Town. Zanimljivo iskustvo za većinu putnika može biti poseta farmi začina (kojih ima više na ostrvu), što je jedan edukativan i zabavan doživljaj za različite uzraste. Odlazak u šumu Jozani Forest svakako je avantura koja će oduševiti ljubitelji prirode – susret sa coobus majmunima biće zanimljivo za sve članove porodice.

HOTELI PRILAGOĐENI VAŠIM POTREBAMA

Za sve hedoniste na prvom mestu preporučujem hotele Zanzibar Collection grupacije. Od njih četiri, dva su „adults only“ što znači da su samo za goste iznad 16 godina – to su The Palms Zanzibar 5* i Zawadi Hotel Zanzibar 5*, koji pružaju potpunu privatnost i personalizovanu uslugu. Sastoje se od samo 6-9 vila u celom rizortu, od kojih svaka ima privatni deo plaže sa ležajima i baldahinima za odmor. Druga dva hotela iz ove grupacije su Breezes Beach Club & Spa 5* i Baraza Resort & Spa Zanzibar 5*, oni su porodični rizortovi koji imaju dosta sadržaja i nalaze se u prelepom vrtu. Sve plaže na Zanzibaru su javne, ali svaki rizort ima svoj deo plaže koji je malo izdignut i pripada hotelu, tu se nalaze ležaljke i suncobrani i tu lokalno stanovništvo i prodavci nemaju pristup. Inače, u večernjim satima se ne preporučuje izlazak iz rizorta bez pratnje loklanog vodiča, dok je preko dana to već moguće, ali svakako uvek treba biti na oprezu.

Od hotela bih još preporučila i The Residence Zanzibar 5*, koji je jako veliki rizort, pa je posebno interesantna vožnja takozvanim „buggy“-jem u samom rizortu. Dodatno se izdvaja i po odličnoj hrani, što ga čini pravim izborom za gurmane.

Hoteli koji su idealni za putnike koji žele srednju klasu su Bluebay Beach Resort & Spa 5* i Sultan Sands 4*, sestrinski hoteli pozicinirani jedan pored drugog. Oni takođe imaju lepu plažu i divan vrt, te su izuzetno prijatni za odmor i sve generacije. Za parove i putnike na medenom mesecu bih posebno preporučila Essque Zalu Zanzibar 5*, vrlo je mali i intiman rizort sa prelepim bazenom i pogledom na more. Ono što je karakteristično na celom ostrvu je vetar, pa su negde mogući i talasi, a dobro je znati da sunce zalazi već oko 18h.
Zanzibar 5

Putovanje - Bilbord Magazin
Stay up-to-date with the latest news in fashion, cars, culture, and happenings with our informative and engaging blog.

ŠTA JOŠ TREBA ZNATI?

Vakcine nisu potrebne ako dolazite iz Evropskih država, a ukoliko dolazite iz Afričkih zemalja ili želite da idete na neki safari, potrebna je vakcinacija od žute groznice. Inače, na ovom ostrvu ima dosta komaraca, pa se preporučuje da nosite neko zaštitno sredstvo za mazanje. Zanimljivo je da svako veče u skoro svim hotelima, dok su gosti hotela na večeri, zaposleni prskaju sprej protiv komaraca u sobama. Takođe, skoro svi kreveti imaju zaštitne mreže za komarce, kako bi gostima bio prijatniji boravak.

Stanovništvo se većinom bavi poljoprivredom i uzgajanjem začina, što im je i glavni izvor prihoda i zarade. Ako želite da obradujete lokalnu decu, ponesite im iz Beograda slatkiše i igračke, to će im svakako izmamiti iskren osmeh na licu i veliku zahvalnost za vaš skromni poklon.

Na Zanzibaru se vozi levom stranom, putevi su jako loši, pogotovo prilazi hotelima, pa će vas do hotela od 5* dovesti neasfaltiranim seoskim putem, kojim se vozite 15-ak minuta.

Zvanični jezik je Swahili, ali skoro svi govore engleski. Menjačnice postoje na samom aerodromu, pa je preporuka da se odmah zameni deo novca, kao i da se nose dolari.

travelhouse.rs