Svim strastvenim skijašima ili borderima koji su u potrazi za novim izazovima, pažnju želimo da usmerimo ka severnoameričkom kontinentu. Oni koji su imali priliku da provedu zimovanje u nekom od popularnih američkih skijališta, uvek su poželeli da im se vrate, jer standarde koji ovde važe po pitanju izbora i raznolikosti staza retko gde možete pronaći. Međutim, jedna od najtežih odluka javlja se odma na počektu – koju planinu, odnosno masiv izabrati. Poslednjih godina je među ljubiteljima skijanja počelo da se razvija svojevrsno rivalstvo izneđu dva ekskluzivna ski centra, dva prava planinska “giganta” – ekskluzivnog skijaškog grada Jackson Hole u Vajomingu i poznatog i prestižnog Aspena, o čemu piše i čuveni Robb Report

Oba ski rizorta su najviše svetske klase, posećuju ih VIP ličnosti sa liste A i u njima se nalaze neke od najskupljih nekretnina na planeti. Ali u tome i jeste izvor rivalstva – čini se da „Rupa“ očajnički želi da ne postane novi Aspen, koloradova neprikosnoveno razmetljiva zimska zemlja čudesa za goste koji žele da vide i budu viđeni (i skijaju naravno). Verovatno se zbog toga toliko naglašeno i potencira opušteni dress code modrih farmerki i kaubojskih čizama… Ali osim prikladnog stajlinga, istražujemo u kojoj meri se to dvoje zaista razlikuju… I dok je Aspen na sceni od 40 godina prošlog veka, „novajlija“ Jackson Hole je svoju popularnost počeo da stiče na samom startu 21. veka. Više o destinacijama Aspen i Snowmass možete saznati putem linka.

Ulazak u Jackson Hole kroz luk od rogova 

Izuzetna raznovrsnost staza i prelepi zimski krajolici su pristuni na obe destinacije – Jeckson Hole se sastoji od tri ski rizorta (Jackson Hole Mountain Resort, Snow King Mountain i Grand Targhee Resort), dok Aspen ima pristup u jedan više, odnosno 4 ski rizorta (Aspen Mountain, Aspen Highlands, Buttermilk i Snowmass). Ono po čemu su oba poznata jeste da iako će zadovoljiti i najekstremnije skijaše i bordere, nude i pitome staze za prijatnu vožnju svih uzrasta i kategorija veštine skijanja. Međutim, ako želite najveći skijaški izazov, onda je odluka jasna – na brojnim listama najizazovnijih ski staza nalazi se čuveni “Corbet’s Couloir” na vrhu Jackson Hole-a. Nijedno skijaško odredište na svetu nema tako legendarni spust kao Corbet Couloir – uski i strmi spust gde skijaši odlaze da dokažu svoju sposobnost (ili češće da se povuku u strahu od pogleda sa ivice). Ovde se održava i čuvena trka nazvana po Barriju Corbetu, planinaru koji je 1960. Godine primetio uski nabor snega u obliku naopakog levka, visoko na planini koja je danas poznata kao Jackson Hole, uz legendarne reči: „Jednog dana će neko tamo gore skijati“.

Redizajnirani restoran “Living Room” u hotelu Jerome

I ako vam ovo ništa nije preterano pomoglo u odabiru kojim stazama biste krenuli, onda neka odluči stil zabave koje za vas izdvajamo u nastavku, a koji se vezuje za dva kultna mesta koja nikako ne biste trebali zaobići tokom svog odmora. Mesto koje morate posetiti u Jockson Hole je „The Million Dollar Cowboy Bar” – smešten na gradskom trgu, autentično je mesto za piće i zabavu koje je osnovano 1937. godine. Nebrojene poznate ličnosti, predsednici, kraljevske porodice, kauboji, kao i ljudi iz svih društvenih slojeva, uživali su u sjajnoj zabavi u uzavrelom ambijentu kultnog “kaubojskog bara od milione dolara”, međunarodno poznatom po zapadnjačkom plesu i muzici uživo. Sa druge strane, Aspen donosi logično nešto prefinjeniji amijent – vrhunska elegancija po najvišim standardima američkog dizajna očekuje vas u restoranu “Living Room at Hotel Jerome”. U ovom fine-dining restoranu morate biti viđeni, ali ćete ujedno videti i mnoga poznata lica svetske scene. Njegov redizajnirani ambijent nikoga ne ostavlja ravnodušnim, jer donosi savremene interpretacije tradicionalnog nameštaja, kao što su parket od tvrdog drveta u boji kestena i kreme, ručno prošivene kožne stolice i inovativan dizajn osvetljenja koji omogućava promenu iz ambijenta sunčanog dana u zvezdanu noć.

Za sve dodatne informacije i pomoć u odabiru vaše zimske destinacije u Americi na raspolaganju vam stoje iskusni Travel House savetnici. Za vas kreiramo jedinstvene paket ponude na našem tržištu, zahvaljujući kojima nećete morati da brinete o ski pass-u, iznajmljivaju opreme ili transferima na desinaciji! Takođe, podsećamo vas da za putovanje u Ameriku po trenutnim odredbama nije potrebno PCR testiranje, ali je za ovakvu vrstu putovanja potrebno posedovanje vize.

Izvor: travelhouse.rs