Već od prvog trenutka bilo mi je jasno: dolazak na Santorini je kao da zakoračite u razglednicu iz koje nećete želeti da odete! Tradicionalne kreč bele pećinske kućice uzdižu se nad kristalno čistom plavom vodom, dok spektakularni zalasci sunca svake večeri privlače i lokalno stanovništvo i turiste – ovo je samo početak onoga što vas čeka na ovom dramatičnom vulkanskom ostrvu.

Nedavno me je jedna velika prednost usmerila put ovog grčkog ostrva – ovog leta direktan let iz Beograda omogućava da za neverovatnih 2h i 15 min. budete na jednom od najatraktivnijih ostrva sveta. Samo ostrvo je nekadašnji vulkanski krater, čije stranice čine poznatu kalderu koja danas vrvi od života i odakle se pruža neverovatan pogled koji zaista ostavlja bez daha. Van svake konkurencije su lokalne ostrvske taverne u kojima se služi uvek sveža, ukusna grčka hrana koju je teško zaboraviti.

Smeštaj baš po vašem ukusu

Na Santoriniju postoji puno opcija za izbor smeštaja koji može da zadovolji različite ukusu. Za početak, bitno je da definišete: da li biste radije bili smešteni u blizini plaža, ili ste više tip koji svako veče želi da uživa u spektakularnom zalasku sunca na zapadoj obali i boravi u prepoznatljivim pećinskim vilama i hotelima. Naravno, moja preporuka bi bila da kombinujte nekoliko dana smeštaj na plaži sa ostatkom dana u jednom od 4 popularna mesta na zapadnoj litici: Fira (najpopularnija), zatim Oia, Imerovigli i Firostafani.

 

Pogled sa vrha kaldere ostavlja bez daha 

Fira i Oia su bučniji, imaju više posetilaca koji se kreću između vila, barova, prodavnica, a pešačenje između ova dva mesta od dva i po sata pruža prekrasan pogled na more. Gotovo sve fotografije koje vidite na Santoriniju snimljene su upravo u mestu Oia, koje je najfotogeničnija tačka, sa nadaleko poznatim belim kućicama i plavim kupolama. Fira i Oia u sezoni donose veliku gužvu, uske uličice su pune ljudi koji obilaze brojne radnje nakita, obuće, odeće i suvenira, često sa proizvodima lokalnih dizajnera koje ćete sigurno zavoleti… Od jednog do drugog mesta možete doći peške, ali uz obavezno nošenje udobne obuće za šetnju gore-dole po kalderi.

Dobra preporuka za goste koji traže nešto posebno je hotel Katikies Hotel 5* u mestu Oia (hotel je samo za starije od 13 godina), višestruko nagrađivan, postavljen na 300 metara iznad mora. Brojne međunarodne VIP ličnosti ovde cene diskretnu, intimnu atmosferu i izvrsnu personalizovanu uslugu.

Santorini pruža čak i mogućnost za vrhunsko “fine-dining” iskustvo – restoran “Naos” je jedna od najprestižnijih adresa u mestu Oia, smešten u impresivnoj vili izgrađenoj 1845. godine, sa ponudom koja kombinuje grčko i mediteransko kulinarsko nasleđe sa zadivljujućim pogledima, prefinjenom estetikom i besprekornom uslugom.

 

Prefinjen ambijent restorana “Naos” na terasi sa pogledom

Vrlo sličan ambijent kao u mestina Fira i Oia, ali sa dosta ušuškanijom atmosferom, pronaći ćete i u druga dva grada, koji su ovom prilikom i bili moj izbor. Ostrvo je inače super pogodno za obilaske, jer je potrebno svega oko 40 min. da se pređe sa jedne strane na drugu. U mestu Imerovigli posebno bih izdvojila hotel Andromeda Villas 4* koji nudi prekrasan pogled na vulkan i Egejsko more, sliku koja je apsolutno očaravajuća, posebno pri zalasku sunca. U odmoru možete uživati na sunčanoj terasi sa ležaljkama i suncobranima, dok otvoreni bazen garantuje okrepljujuće osveženje. Za potpuni luksuz, birajte ekskluzivni hotel La Maltese – Estate Imerovigli 5*, velelepnu nekadašnju kapetansku kuću koja takođe impresionira spektakularnim pogledom na obalu.

Plaže u bojama & sa karakterom

Santorini nije poznat po peščanim plažama, većinom su šljunkovito-kamene, nazvane na osnovu boje podloge. Istina je da ovde nećete pronaći najfiniji beli pesak kakav se pronalazi na ostalim grčim ostrvima, ali po mom mišljenju one su i dalje divno mesto za opuštanje i uživanje, i pružaju vrlo karakteristično i upečatljivo iskustvo. Na mene je najveći utisak ostavila plaža „Crni pesak“ u Perisi – duga, peskom prošarana, sa sjajnim barovima i restoranima.

 

Crvena plaža je jedna od najautentičnijih na čitavom Mediteranu

U njenoj blizini možete boraviti u “design” hotelu Istoria 5*, intimnom kompleksu od 12 soba sa prepoznatljivom arhitekturom Kiklada i autentičnom kombinacijom tradicionalnih i modernih elemenata. Odabrani drveni nameštaj i ručno rađeni tekstil, poput tradicionalne tkane vune, daju hotelu poseban šarm. Takođe bih izdvojila i vanserijsku Crvenu plažu (sa peskom “riđe” boje i nešto zahtevnijim prilazom), kao i plažu Kamari – živahno mesto sa nekoliko barova i restorana, ujedno i odlično mesto za plivanje i ronjenje s maskom. Plaža Monolithos – ako zaista želite da pobegnete od gužve i imate lep pogled na more, ovo je možda baš plaža za vas.

Venčanje iz snova sa pogledom na kalderu

Santorini je jedna od najromantičnijih destinacija na Mediteranu na kojoj za vas možemo da organizujemo venčanje kao iz bajke. Ona su priznata kod nas i ovo je prelepo iskustvo. Cene su na upit, jer svako venčanje planiramo baš kao i putovanje – u potpunosti po vašoj meri. Dana Villas u kojima sam bila smeštana su popularni za venčanja i imaju prelep deo za takve događaje sa pogledom na more i bele kućice.

 

Santorini je jedan od najromantičnijih evropskih destinacija za venčanja i medeni mesec

Ako ovog leta želite autentične i neobične doživljaje, moje apsolutna preporuka je Santorini! Prepustite mu se, njegovom laganom i opuštenom načinu života, uživajte u pogledima, domaćim specijalitetima, dremanju posle ručka – začas ćete se osećati kao da vas je njegova cool atmosfera potpuno obuzela…

 

travelhouse.rs