Donosimo vam selekciju od 10 putovanja koja pravi svetski putnik mora uvrstiti na svoju „bucket“ listu. I ne zaboravite da je ovo samo mali deo onoga što se krije na našoj paleti od preko 150 destinacija sveta.

Safari u Africi

Afrički safari je iskustvo koje se teško može uporediti sa bilo kojim drugim putovanjem. Čak i oni putnici koji možda nisu zainteresovani za ovaj vid turizma, ne mogu odoleti njegovoj privlačnosti. Safari u Africi je dirljiv do te mere, tako lep i govori toliko o svetu u kom živimo da bi svako trebalo bar jednom da ga doživi. Nakon prvog safarija, mnogi putnici kažu da je to bilo najbolje putovanje u njihovom životu, i odmah počinju da razmišljaju gde bi mogli da idu na sledeći safari.

Safari u Africi je iskustvo koje je živo, prepuno izuzetnih stvorenja i svaki dan na safariju će biti drugačiji. Možete biti sigurni da ćete videti dosta lavova, slonova i žirafa, ali možda ćete morati da se uputite na više safarija kako biste videli leoparda, geparda ili nosoroga.

Najbolji izbor za safari su istočna Afrika (Kenija i Tanzanija) i južna Afrika (Južna Afrika, Bocvana, Zambija, Zimbabve). Istočna Afrika je klasičnija i ima poznate nacionalne parkove poput Ngorongoro kratera i Masai Mare, kao i poznatu godišnju migraciju životinja, ali generalno, nudi manje lično a više turističko iskustvo, dok južnoafričke destinacije omogućavaju iskustvo koje je dosta individualnije.

Sunset tree in Kenya Safari, Africa
Photo by Damian Patkowski / Unsplash

Krstarenje Karibima

Jedrenje je uvek idilično iskustvo, ali kada se dešava na skrivenim karipskim ostrvima sa malo posetilaca, možete biti sigurni da će vam dani biti ispunjeni kupanjem, sunčanjem, plovidbom, opuštanjem i svim ostalim aktivnostima koje sami odaberete. Grenadinska ostrva su lanac od nekoliko desetina ostrva na Malim Antilima, koje pripadaju dvema zemljama. Sent Vinsent i Grenadine poseduju oko dve trećine ostrva, dok Grenada poseduje ostatak. Ovo je definitivno destinacija koju biste trebali da dodate na svoju „bucket“ listu putovanja.

Najbolje od Italije – magična Toskana

Italija je naša večita inspiracija: Venecija je čarobna, Rim večan, jezero Komo glamurozno, Cinque Terre razglednica koja oživljava, Dolomiti nude zapanjujuće aktivnosti na otvorenom, ali Toskana je srce Italije. Sve poznate slike o Italiji, poput srednjovekovnih gradova na brežuljcima, dugih puteva oivičenim čempresima, srednjovekovne vile, raskošno cveće, maslinjaci, terasasti vinogradi, crkve prepune vrhunske umetnosti, sve to ćete pronaći u Toskani – savršeno objedinjeno.

Skijanje na najlepšem snegu

Zapanjujuće ali istinito – za skijaše postoji mesto koje moraju posetiti bar jednom u životu, iako to nije očigledan izbor. Svaki sport ima svoju destinaciju koju sportisti smatraju neophodnom za posetu – biciklisti putuju u Toskanu, hajkeri u Alpe, a golferi u St. Andrews u Škotskoj. Međutim, skijaši će možda biti iznenađeni činjenicom da Japan ima najviše snežnih padavina na svetu, a snežni pokrivač ovde je vrhunskog kvaliteta za skijanje. Hokkaido, najsevernije od četiri japanska ostrva, nalazi se u pojasu poznatom kao „Siberian Express“. Drugi popularni i manje komercijalizovan centar je Niseko, sastavljen od nekoliko povezanih skijališnih celina, inspirisan popularnim evropskim ski destinacijama. Neosporno je da će ovo jedinstveno iskustvo biti upamćeno po neograničenim količinama snega.

Čarobni svet Disneyland-a

Predlažemo vam nezaboravno iskustvo koje će oduševiti sve generacije! Stariji će se momentalno vratiti u detinjstvo i prepustiti se dečjim maštarijama, dok će mališani stvoriti neke od najlepših uspomena koje će nositi kroz život. Disneyland u Parizu je idealno mesto za ovo iskustvo, sa smeštajem u tematskim hotelima u neposrednoj blizini parka. Zanimljivo je da su karte za ponovno otvaranje Disney parka u Šangaju nakon pandemije COVID-19 rasprodate za svega nekoliko minuta.

Happiest place on Earth!
Photo by Avel Chuklanov / Unsplash

Grenland

Grenland je jedinstveno mesto koje se po svojoj posebnosti retko može porediti sa bilo kojim drugim mestom na planeti. Iako se preporučuje svima da bar jednom u životu posete ovu oblast, primarna preporuka je upućena putnicima koji su već obišli (skoro) ceo svet. Ističemo da je istočni Grenland jedan od samo tri poslednja dela planete koji još uvek nisu istraženi (ako ste se ikada pitali da li takva mesta postoje!). Poseta ovom delu Grenlanda će vam omogućiti da čujete „Arktičku artiljeriju“ – zvuci leda koji se razbijaju i snažno potapaju u more. Prizori koje ćete videti ovde se ne mogu naći nigde drugde.

Intimne plaže Maldiva

Maldivi su obavezan izbor za sve one koji žele da dožive sve lepote naše planete. Međutim, ova ostrva će prema prognozama uskoro nestati, što ovaj doživljaj čini još posebnijim. Na Maldivima se primenjuje filozofija „no shoes, no news“, a neki hoteli čak zauzimaju cela privatna ostrva samo za svoje goste, što vam pruža osećaj da ste sami na plaži ili ostrvu. Izbor hotela je ogroman, od ekonomičnih do luksuznih, tako da smo sigurni da možemo pronaći pravo rešenje za svakog putnika.

Putovanje vozom sa stilom

Zakoračite u svet klasičnog glamura dok putujete između drevnih čuda i kosmopolitskih gradova. Ovo putovanje pruža magiju kombinovanja avanture i potpunog opuštanja. Belmond putovanje sa Eastern & Oriental Express vozu se smatra vrhuncem luksuznog putovanja kroz predele jugoistočne Azije. Tokom 3 dana putovanja od Singapura do Bangkoka, ovaj autentični primerak iz luksuzne Belmond kolekcije pruža uživanje u živopisnim krajolicima iz udobnosti prve klase, uz izuzetnu gastronomsku ponudu i uslugu, dok se krećete pokraj bujne džungle, drevnih hramova i čudnovatih sela. U luksuznom vagon-restoranu su dostupna jela savremene internacionalne i azijske kuhinje, kao i vrhunska vina koja su precizno uparena sa jelima. Najpopularnije mesto u vozu je vagon sa otvorenim pogledom na okolinu, a svaki moment proveden u ovoj elegantnoj kompoziciji će biti nezaboravan.

Choo Choo
Photo by Balazs Busznyak / Unsplash

Amerika

Često se susrećemo sa predrasudama da Amerika nije destinacija koja nas može oduševiti. Međutim, Amerika predstavlja toliko toga, i kada jednom doživite neku od njenih čari, sigurni smo da će vam se „apetiti“ otvoriti i da ćete uvek želeti više. Osim Kalifornije, Njujorka i Majamija, Veliki kanjon reke Kolorado je naša apsolutna preporuka za iskustvo koje će vas zauvek promeniti.
Ganapathy Kumar L75d18aval8 Unsplash

Upoznajte svoju zemlju!

Teško je tvrditi da ste pravi ljubitelj putovanja i svetski putnik ako niste upoznali i svoju zemlju! Trenutna situacija u kojoj se nalazimo pruža idealnu priliku da odaberete opcije za odmor koje se nalaze u neposrednoj blizini.

Ekspertski vodič kroz Bodrum
Poluostrvo Bodrum se ističe glamurom i luksuzom koji ga čine izuzetnim u poređenju sa ostalim delovima turske egejske obale. Bez obzira na veliki broj turista koji godišnje uživa na njegovim plažama, u butik hotelima, raskošnim kompleksima, modernim restoranima i klubovima, Bodrum nikada nije izgubi…

travelhouse.rs