U 1940-im i 50-im godinama, izveštaji o "letećim tanjirima" postali su američka kulturna pojava. Slikovnja neobičnih objekata na nebu postala je sirovina za Holivud da prikaže vizije potencijalnih pretnji. Posteri za filmove, poput "Zemlja protiv letećih tanjirića" iz 1956. godine, ilustruju ove strahove. Povezani sa tekućim idejama o životu na Mesecu, kanalima na Marsu i idejama o martovskim civilizacijama, leteći tanjiri su postali simbol nade i straha u modernom svetu.

Da li su ovi navodni posetioci iz drugih svetova mirni i dobronamerni ili bi napali i uništili čovečanstvo? Destruktivna moć atomske bombe dovela je u pitanje progresivni potencijal tehnologije. Strah od mogućnosti uništenja u eri Hladnog rata ispostavilo se plodnim tlom za zemaljske anksioznosti da manifestuju vizije letećih tanjira i posetilaca iz drugih svetova koji bi mogli biti skriveni među nama naočigled.

Vanzemaljci među nama i strah od drugog

Ako su NLO-i posetili naš svet, gde su ovi vanzemaljci? Mogu li biti skriveni među nama? Stripovi i televizija ilustruju kako je mogućnost vanzemaljskih posetilaca odražavala anksioznost tog perioda.

Yosemite
Photo by Stephen Leonardi / Unsplash

Strip iz 1962. godine "Među nama su Marsovci", iz Amazing Fantasy #15, ilustruje način na koji strah od vanzemaljaca može da odražava anksioznost Hladnog rata. U stripu, potraga za posadom okuplja se oko sletećeg vanzemaljskog broda, ali ne može da pronađe nikakav znak vanzemaljskih bića. Radio-najavljivači upozoravaju one u blizini da ostanu u zatvorenom. Radnja se prebacuje na muža i ženu dok se on sprema da napusti svoj dom uprkos upozorenju televizijskog najavljivača da ostane u zatvorenom. Dok se on s wave goodbye, on podseća svoju ženu da ostane unutra. Međutim, žena odlučuje da sklizne do prodavnice i bude napadnuta i odvedena. Muž se vraća kući i, ne pronašavši ga, trči ka telefonu u panici. U preokretu, zabrinuti muž otkriva da su on i njegova žena Marsovci.

Strah da bi među nama mogli biti vanzemaljski neprijatelji rezonuje sa strahovima od Sovjeta i komunista iz ere Makarta. Na kraju, u ovoj priči, ljudi su ti koji napadaju i hvataju vanzemaljsku ženu. Pomak u perspektivi stavlja ljude u poziciju čudovišta.

Up Close View of Glass Door Knob, Circa 1931
Photo by Michael Dziedzic / Unsplash

NLO-i kao savremena folklor

Osim prikaza NLO-a u medijima, NLO-i su i deo američke folk kulture. Ideje o vanzemaljcima i letećim tanjirima su deo mitologije Amerike. Možete pronaći dokumentaciju ovih vrsta iskustava u zbirkama folklora. Intervju sa Howardom Millerom o lovu i goničima pasa, prikupljen kao deo zbirke Tending the Commons: Folklife and Landscape in Southern West Virginia, dokumentuje iskustvo pojedinca sa potencijalnim vidom NLO-a.

U "Misteriozna svetlost", segmentu etnografskog intervjua, Miller opisuje čudnu svetlost koju je jednom video dok je lovio sa svojim psima 1966. godine "Odjednom je bilo dan, i pogledao sam da vidim šta se dogodilo. Bila je to svetlost o toj veličini, ide gore, pluta gore uz brdo. Kad sam pogledao i video da je samo iščezlo. Bio sam u marincima i znam kako izgledaju svetlosti aviona, a to je bilo previše veliko za to." Kada je upitan da li zna šta je to, ponudio je: "Ne znam šta je to", ali je nastavio da objašnjava: "Ako postoji NLO, to je to." Ovo neobjašnjivo svetlo na šetnji šumom je tipično za mnoge priče o ovim vrstama susreta. Nije samo medij koji priča priče i predstavlja ove vrste ideja, dokumentacija

Blog - Bilbord Magazine
Budite u toku sa najnovijim vestima iz mode, automobila, kulture i dešavanja uz naš informativni i zanimljiv blog | Inspirišite se trendovima! 🎉

izvor: loc