Verovatno znate mnogo bajki, „Pepeljuga“, „Ivica i Marica“, „Čarobni frulaš“, a onda i dela Hansa Kristijana Andersena, Ezopa i Braće Grim ‒ prilično su dobro ukorenjena u našoj kolektivnoj svesti. Ali šta da kažemo za „Princezu i lisicu“? Pretpostavljamo da niste čuli za ovu bajku Braće Grim. Nije ni čudo ‒ napisana je 2018!

Robotova priča za laku noć

Kakva je ovo priča i kako može biti novo delo davno preminule braće? Pa, tehnički je nisu oni napisali. Ili bilo ko. Zapravo, „Princezu i lisicu“ je veštački stvorio program za predikciju teksta po imenu Voisboks, koji je kreirala kompanija Botnik. Doprinos Braće Grim su bila njihova dela koja su inženjeri unosili u program.

Nećete moći da preslušate celu priču ako se ne pretplatite na „Calm“, aplikaciju koja pomaže korisnicima da se nose sa aksioznošću, nauče da meditiraju i imaju miran i odmoran san. Zbog te poslednje misije zatražili su ovu nadrealnu digitalnu priču za laku noć. Međutim, još uvek možete da besplatno uživate u početku ove čudno tople i toplo čudne „Nekada davno, postojao je…“ priče.

„Nekada davno, postojao je zlatan konj sa zlatnim sedlom i prelepim ljubičastim cvetom u grivi. On je odneo cvet u selo gde je princeza igrala od sreće na pomisao da izgleda tako lepo i dobro.

’Veličanstven je!’ rekla je svom ocu, kralju hleba i sira. ’Da li bi mu dao nešto da jede i pije ako se konačno udam za princa?’

Vidite, kralj je dugo pokušavao da natera princezu da se uda za jedinog slobodnog princa u zemlji. Problem je bio što ga ona nije volela, tako da je neprestano odbijala predlog.

Zadovoljan, kralj je odgovorio: ’Pođi sa mnom u podrum zamka, gde imam parče torte i soka za tvog čudnog konja.’“

Opus gospodina Botnika

Robot koji se krije iza priče o prelepim konjima i političkom sistemu zasnovanom na siru je niko drugi do Botnik, veštački književnik koji se pojavljivao na naslovnicama zbog nekonvencionalnih pristupa Hariju Poteru i „Zvezdanim stazama“. Ali u njegovoj verziji Smrtožderi nose majice na kojima piše „Hermiona je zaboravila kako se pleše“, a kapetan Pikard je uznemirujuće zabrinut oko toga koju će igračku dobiti za prvu godinu u svemiru. Pošto je „Calm“ pokušavao da napravi nežno nadrealnu, ali opet umirujuću priču za laku noć, bila je potrebna ljudska ruka da je malo dotera.

Uostalom, ovde možete da preslušate početak i presudite sami.

Izvor: curiosity.com
Prevod: Miloš Vulikić