Za šta bi iPhone još mogao biti sposoban? Recimo, za otključavanje automobila! Apple je član Car Connectivity Consortiuma, koji je juče objavio vrlo zanimljivu studiju.

NFC čipovi su sastavni delovi iPhone-a, iako CCC veruje da ne bi bila velika stvar kada bismo pomoću njih mogli da otvaramo vrata naših automobila (ili neka druga vrata). U specifikaciji Digital Key Release 1.0 se navodi, kako bi proizvođači automobila i proizvođači mobilnih telefona mogli dodati ovu mogućnost u nova vozila.

Sistem bi radio na isti način, jer u današnje vreme proizvođači koriste digitalne ključeve za automobile. Korisnici bi mogli otključavati i zaključavati svoja vozila pomoću proverenih pametnih uređaja, a mogli bi uključiti i motor. Jedina razlika je u tome što trenutna rešenja rade putem WiFi-a ili Bluetootha, dok bi iPhone uređaji koristili NFC čipove tokom provere autentičnosti.

Ovakvo rešenje ne samo da bi bilo sigurnije od prethodnih, već bi bilo i prikladnije. Pomislite samo na deljenje vozila koje funkcioniše poprilično dobro. Da ne spominjemo kako bi svakodnevne situacije, poput korišćenja službenog vozila ili deljenja unutar porodice, bile jednostavnije i intuitivnije, kada bi ključeve zamenio iPhone.

Više o NFC-u i Apple-ovim ograničenjima možete pročitati ovde.

Izvor: Apple Insider