Širom sveta, knjige gube bitku sa ekranima, ali Portugalija izgleda o tome nije obaveštena. Lisabon je dom najstarije knjižare na svetu i domaćin je najvećeg sajma knjiga u ovoj zemlji koji ove godine slavi svoju 86. godišnjicu. Prodavnice polovnih knjiga se šire gradovima, a uz njih i one koje su specijalizovane za prodaju knjiga na engleskom jeziku.

Knjižara „Lello & Irmão“

Foto: Alegna13via Wikimedia Commons
Ne samo da je ova knjižara fantastično mesto za kupovinu, ona je i sjajna lokacija da uslikate predivne fotografije, kao i da doživite par uzbuđenja vezanih za Harija Potera. Ulaz od četiri evra možda deluje mnogo kada posećujete u grupi, ali vam se na kraju isplati prilikom kupovine knjiga.

Knjižara „Academica“

FOTO: http://www.livraria-academica.com/
„Livraria Academica“ je još jedna od antikvarnih knjižara u Portu, stara preko stotinu godina. To je sjajno mesto za kolekcionare retkih knjiga. Mnogi od naslova u njoj su književna dela portugalskih pisaca, ali se takođe može naći širok spektar akademske literature. Predstavlja književni kovčeg sa blagom u kome se mogu naći klasici koji koštaju svega par evra, ali i dragulji koje prosečna osoba ne može sebi da priušti.

Muzej savremene umetnosti „Serralves“

Foto: Bill Rand / Flickr
Među raznim umetničkim izložbama, u ovom muzeju postoje i knjižara i biblioteka koje privlače posetioce jednako koliko i umetnost. Smešten na imanju Seralves, muzej ima bašte, park i kuću u art deko stilu.

Kafe „Candelabro“

U Portugaliji kafa i vino idu uz sve, uključujući i knjige. Ovaj kafić u Portu je i knjižara i biblioteka, a privlači jednako i strane posetioce i domaće stanovništvo.

Hotel „Književni čovek“

FOTO: theliteraryman.pt
Postoji čak i hotel koji je od poda do plafona ispunjen knjigama. Smešten je u Obidosu, gradu poznatom po dobro očuvanoj srednjovekovnoj infrastrukturi i „ginjanha“ likeru od višnje, a nazivaju ga i „snom ljubitelja knjige“. Svaki centimetar zida je pokriven knjigama, ima ih na desetine hiljada. Hoteli obično teže da stvore osećaj da ste kod kuće, a „Književni čovek“ je to izveo izgradnjom biblioteke.

Knjižara „Ler Devagar“

FOTO: Bex Walton from London, England  via Wikimedia Commons
U Portugaliji su čak i lokacije poput renovirane fabrike odlično mesto za otvaranje knjižare. „Ler Devagar“ (što znači „čitaj polako“) je jedna od estetski najlepših knjižara u Portugaliji. Nalazi se u ulici prepunoj devetnaestovekovnih fabrika koje su prerađene za umetničke ili kulinarske potrebe. Portugalci su poznati po svom obožavanju slatkih stvari pa je tako i ova prodavnica istovremeno i knjižara i kafić pa uz knjige prodaje i izvrsne torte i pite.

Metro i ulice

Hodajte ulicama ili čak metroom, i eto još knjiga! Sajmovi su veoma česti u Portugaliji, a štandovi se svuda pojavljuju. Uglavnom prodaju polovne knjige, često za evro ili manje. Stanica metroa „Oriente“ je mesto na kome se sajmovi knjiga dešavaju svakoga dana.

Knjižara „Bivar“

FOTO: http://bookshopbivar.com
Ne brinite zbog toga što ne možete da čitate na portugalskom jer u ovoj knjižari možete pronaći i knjige na engleskom. Van istorijskog centra Lisabona nalazi se ova knjižara posvećena prodaji polovnih knjiga na engleskom jeziku. Ona je neka vrsta lisabonske „Prodavnice iza ćoška“ (sećate se filma „Imate poštu“?) koju upotpunjuje udoban nameštaj i vlasnik koji voli da razgovara sa kupcima.

Čiado u Lisabonu

FOTO: 69joehawkins via Wikimedia Commons
Ljubitelji knjiga ne bi trebalo da propuste četvrt Čiado u Lisabonu, dom knjižare „Bertrand“, najstarije na svetu. Otvorena je 1732. i bila uništena u zemljotresu 1755. godine, pa iznova izgrađena na mestu gde se i danas nalazi. Preko puta knjižare nalazi se bronzana statua Fernanda Pesoa, autora „Knjige nespokoja“, koji je jedan od najslavnijih portugalskih pisaca i pesnika širom sveta.

Biblioteka „Joanina“

FOTO: Trishhhh via Wikimedia Commons
Portugalija nije samo dom jedne od najlepših knjižara na svetu, već posetioci ove zemlje mogu u njoj pronaći i jednu od najlepših biblioteka. „Joanina“, biblioteka u Koimbri, sadrži kolekciju akademskih dela koja oduzima dah smeštenu u baroknoj arhitekturi i dekoru. Biblioteka pripada Univerzitetu Koimbre, jednom od najstarijih na svetu. U njoj se mogu naći dela koja su nastala vekovima unazad, u nekim slučajevima su stara čak i oko 400 godina.

Posetioci koji žele uspomenu iz neke od ovih knjižara imaju sreće. Istorija Portugalije inspirisala je stvaranje knjige po imenu „Putovanje kroz Portugaliju“ nobelovca Žozea Saramaga. Na svom putovanju kroz Portugaliju, njene skrivene kutke i viševekovnu kulturu, Žoze Saramago je išao tamo gde se uvek ide, ali i tamo kuda se ne ide gotovo nikada.

Izvor: theculturetrip.com
Prevod: Dragan Matković