Plesna predstava “Femine”, u koreografiji Rite Gobi iz Mađarske i Aleksandre Madsen iz Hrvatske, koja je premijerno izvedena u Novom Sadu 29. juna, na sceni Kulturne Stanice Barka, imala je jednako zapaženu i ovacijama nagrađenu beogradsku premijeru na sceni Madlenijanuma u Zemunu. Publika je aplauzima ispratila ovaj plesni diptih poznatih koreografkinja u regionu, u izvođenju igračica iz Srbije i Slovenije.

Pet igračica (Katarina Bućić i Tijana Ostojić iz Srbije, Patricija Crnković, Tjaša Bucik i Neža Banovec iz Slovenije) snažnu i tehnički zahtevnu koreografiju su vrhunski interpretirale u prepletu ideja koreografkinja i njihovom međusobnom dijalogu, transformišući lični i kulturni identitet susrećući se s konceptom besmisla na različitim nivoima živlјenja.

U nekom trenutku, kroz osećaj vlastite raselјenosti, kako unutrašnje tako i spoljašnje, prihvatile su taj mehanizam s jedne strane kao nadu, a s druge, kao apsurd. One su publici deminstrirale snažnu izvođačku tehniku kao i promociju nove mlade ženske savremene plesne scene.

Autor muzike je David Nik Lipovac, kostim za predstavu je uradio SvarogArt, a asistenti koreografkinja su Ognjen Vučinić i Mojca Majcen.

Diptih “Femine” je realizovan u produkciji Instituta za umetničku igru, u sklopu autorskog projekta plesačice Mojce Majcen uz saradnju sa Balkan Dance Projektom.