U “Srećnoj galeriji”, Studentskog Kulturnog Centra u Beogradu 15.06. biće otvorena izložba crnogorske umetnice Hajdi, na kojoj će beogradska publika imati priliku da uživa u raskošnim bojama i jedinstvenom likovnom izrazu opusa radova nazvanih “Borba”.

HAJDI (Hajdana Kostić) je slikarka i ilustratorka iz Crne Gore. Pobednica je Red Bull doodle art Montenegro 2023 takmičenja. Njen rad je predstavljen na društvenim mrežama Univerziteta Oksford i časopisa Original. Njene slike nalaze se u privatnim kolekcijama širom sveta: u Americi, Engleskoj, Japanu, Norveškoj, Austriji, Francuskoj, Belgiji, Ukrajini, kao i u regionu. Organizovala je nekoliko dobrotvornih izložbi i prikupila više od 30 hiljada evra za različite svrhe: za pomoć bolesnim pojedincima, ratom ugroženim ljudima, kao i Psihijatrijskoj klinici u Podgorici.

Među njenim klijentima su Unicef, VISA, Philip Morris, Porto Montenegro, Luštica Bay, Crveni krst Crne Gore, itd. Bila je ambasador Coca-Cola projekta podrške mladima 2019. Bavi se i street art-om, pa je tako u saradnji sa Turističkom organizacijom Podgorice, Sekretarom za kulturu Podgorice i Turističkom organizacijom Bara uradila nekoliko street art projekata u glavnom gradu Crne Gore, kao i u primorskim gradovima.

Imala je samostalne izložbe u Uličnoj galeriji, SKC galeriji u Novom Beogradu, kao i u regionu, a nedavno je njen kolaborativni rad sa nacionalnim pobednicima na Red Bull doodle art svjetskom takmičenju izložen u čuvenom muzeju STRAAT u Amsterdamu.
foto: Red Bull Amsterdam - privatna arhiva

Hajdi već treći put izlaže samostalno u Beogradu, a prvi put predstaviće publici slike u tehnici akrilik na platnu, na ovako velikim formatima. Osim živopisnih boja ističe se jedinstven slikarski izraz koji je mešavina crteža i slike, i čini jednu posebno interesantnu celinu.

Izložba nosi naziv “Borba”, a kako ističe Hajdi predstavlja večnu borbu u čovečanstvu – borbu onog životinjskog u nama, instiktivnog, biološkog i onog razumnog, svesnog, etičkog.

“Na slikama ta borba dočarana je kako kroz samu scenu slike, tako i kroz borbe figura na platnu za svoje mesto na slici, kroz simbole, kontraste boja, borbu crteža odnosno linije i slike tj. površine."
foto: privatna arhiva

Radovi poseduju veliki naboj, ponegde tenziju, ponegde samo prepuno različitih energija, a neke kao da i odjekuju zvukom i kricima besnih životinja na njima.

"Željela sam da predstavim tu borbu intezivnom, snažnom, sirovom, a da kroz kolorit i pojedine simbole na slikama zadržim razdraganost i optimi-
zam, nadu da će ljudskost i razum ipak pobijediti. Borba je u svima nama, ali vjerujem da ćemo u većini ipak izabrati da činimo dobro, da pazimo jedni na druge, da jedni prema drugima budemo stvarno ljudi, topli, srdačni, razumni."
foto: privatna arhiva
"Borba je predstavljena. Na publici je da je doživi i pronađe, i ove, ali i druge poruke ovih djela, stoga pozivam sve da dođu 15.06. u 19h na otvaranje izložbe u Srećnoj Galeriji SKC-a, u Kralja Milana 48 (nadomak Cvetnog trga) ili da posjete izložbu do 05.07. koliko će biti izložena .” – poručila je Hajdi.

Izložba je realizovana uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore.