Pozivamo vas na promociju knjige „Tito i Srbi“ Pere Simića koja će biti održana u četvrtak 23. avgusta u 18 sati u Delfi Caféu u SKC-u.

O delu autora kojeg su hrvatski i slovenački novinari i istoričari proglasili „najvećim svetskim titologom“ govoriće: istoričar dr Srđan Cvetković, urednik Dejan Mihailović i priređivač Zorica Simić.

Poslednja knjiga prerano preminulog publiciste, dugogodišnjeg istraživača Titove biografije, analizira i prati odnos Tita i komunističke partije prema srpskom nacionalnom i državnom pitanju posle Drugog svetskog rata. Ona je nastavak prvog dela koji je obuhvatao period od početka Velikog rata do uspostavljanja socijalističke Jugoslavije. Obe knjige kruna su njegovih višegodišnjih pregnuća da rasvetli biografiju svakako najvažnijeg državnika XX veka na ovim prostorima.

Autor predgovora, istoričar dr Srđan Cvetković naglasio je da je Simić u ovoj knjizi značajan deo pažnje posvetio odnosu partijskog vrha prema srpskom pitanju u ostalim republikama i pokrajinama, uočio pogubne mere staljinizacije društva i politike prema srpskom selu, podsetio na surovi progon na Goli otok partijskih neistomišljenika i razobličio politiku decentralizacije i konfederalizacije zemlje kao štetnu po srpske interese.

Zahvaljujući Simićevim delima kao što je dvotomna knjiga „Tito i Srbi“, i mnogim ranije objavljenim dokumentima o Josipu Brozu, danas se mogu naći vrlo kredibilni i otrežnjujući podaci koji govore o dugo skrivanim stranama Titove biografije.

Osim u republikama bivše Jugoslavije, Simićeva biografija Josipa Broza Tita objavljena je i u Poljskoj, Bugarskoj, Austriji i Nemačkoj.

Na promociji će biti reči i o knjizi „Moj život ne pripada samo meni – Sećanja na Peru Simića“ koju je priredila Zorica Simić. O ovoj knjizi će govoriti sociolog Slobodan Gavrilović.

Drugi deo knjige „Tito i Srbi“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.