Jovana Tomić: Lesing je napisao politički komad, koji zbog svoje teme ostavlja utisak da je mogao biti napisan  i danas. U originalu didaktičan komad, gde, zalažući se za mir i toleranciju, Lesing iz različitih uglova tretira versku netrpeljivost, migracije, ratove; u odnosu na današnji politički trenutak, jasno je zašto je komad danas popularan i često izvođen širom Evrope. Mene je, pored svega navedenog, ovom delu privukla i poetičnost jezika, sočni likovi, humor – jer je moje lično osećanje današnjice blisko apsurdu, tako da u tragičnim (društveno-političkim) okolnostima, humor i cinizam stoje ruku pod ruku i gađaju u metu. Radikalnom adaptacijom didaktika je potisnuta zarad otvaranja pitanja šta danas znači epitet mudri, i šta se dogodi kada nas ostale odrednice našeg identiteta – društvene uloge, političke pozicije, religija ili porodica – iznevere, ili kada mi izneverimo njih.

(iz intervjua za program predstave)

GOTHOLD EFRAIM LESING (1729–1781)

Filozof, polemičar, dramski pisac, kritičar. Slobodumni čovek, čije su delo i delovanje postali izazov za mislioce i stvaraoce, kako njegovog tako i budućih vremena. Lesing je pravi predstavnik doba prosvećenosti, svedok rađanja građanske klase u nemačkim zemljama i predvodnik njihove kulture.

Rođen je 22. januara 1729. u Kamencu, u Gornjoj Lužici. U gradu Majsenu pohađao je kneževsku školu, u kojoj je stekao dobro klasično obrazovanje, poznavanje grčke i rimske književnosti. Studirao je u Lajpcigu, gde se upoznao s glumicom Karolinom Nojber. Njena trupa izvešće Lesingov prvi komad, a potom i njegove prevode francuskih komada.

Lesing je živeo skromno, ali je uspevao da se izdržava pisanjem. Štaviše, bio je prvi pisac u modernoj istoriji Nemačke koji nije imao sigurno uhlebljenje kod nekog mecene niti redovna primanja. Ova činjenica je bitan razlog što su njegove drame okrenute ka srednjoj klasi. Lesing je bio predvodnik građanske kulture, a nova građanska klasa je mogla ekonomski da podržava književno stvaralaštvo.

Lesingov doprinos ogleda se u estetičkim teorijskim delima koja se danas ubrajaju u klasična dela istorije umetnosti: Laokoon, o granicama između slikarstva i poezije (1766) i teatrologije – Hamburška dramaturgija (1769). Ova polemička dela reprezentativni su primeri razmišljanja u doba prosvećenosti.

Lesingove glavne drame: Mis Sara Sampson (1755), Mina fon Barnhelm ili Vojnikova sreća (1767), Emilija Galoti (1772). Poslednji komad, Natan Mudri, napisao je 1779.

JOVANA TOMIĆ

Osnovne diplomske i master studije završila je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na Odseku pozorišne i radio režije, u klasi profesorke Alise Stojanović. Režirala je predstave Gospodin Biderman i piromani (Atelјe 212), Kabare Nušić (Pozorište „Zoran Radmilović“, Zaječar), Lolita (Madlenianum), Bosonogi u parku (Narodno pozorište Subotica), If twice rotates the weather vane / Waiting for future (Paolo Grasi), Izlaženje (Teatarmaher), Urnebesna tama (Atelјe 212), Svaki put kao da je prvi (Kruševačko pozorište), Lisistrata (Narodno pozorište Subotica).

Dobitnica je prve nagrade Radio Beograda 2 na konkursu „Neda Depolo“ za radio-dramu.

Prvi put režira u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.


U predstavi igraju Bojan Dimitrijević, Srđan Timarov, Dubravka Kovjanić, Milica Gojković, Miodrag Dragičević i Joakim Tasić. Dramaturg je Dimitrije Kokanov, koreograf Maja Kalafatić, kostimograf Selena Orb, scenogaf Jasmina Holbus a kompozitor Miša Cvijović.