„Dvostruko svitanje na Lepenskom viru“ 20. juna, spektakularni set koncerata u kom su nastupili kreativni ambasadori platforme Srbija stvara: Lena Kovačević, Aleksandar Sedlar i Jelena Gavrilović, skrenuli su svojim nastupima i svojim talentom pažnju na ovaj značajan lokalitet i upotpunili ga kulturnim spektaklom.

Organizatori ove kulturne manifestacije su nacionalna platforma Srbija stvara i Upravljač Turističkog prostora Lepenski Vir.

U jedinstvenoj atmosferi impozantnog arheološkog nalazišta Lepenski vir priređena je muzička bajka „Mesečeva kći“ kompozitora Aleksandra Sedlara: varijacije za violinu (violinista Miloš Petrović), orkestar (Beogradska Sedlarijeta) i naratora (glumica Jelena Gavrilović).

U Etno kompleksu Lepenski vir svoj koncert na otvorenom je održala Lena Kovačević koja je predstavila publici svoje najveće hitove i repertoar sa koncerata koje održava u Srbiji i inostranstvu.

Dvostruko svitanje koje se na dugodnevnicu (21. juna) može doživeti na Lepenskom viru, prirodni je fenomen jedinstven u svetu. Sunce se tog dana dva puta rađa poigravajući se, skrivajući i ponovo rađajući, iza vrha planine Treskavac, na obali Dunava.

Fotografi: Irina Duplevskaja i Simona Pavlović