Peti Japansko-srpski festival filma je ovogodišnjim trodnevnim programom predstavio skup fimske selekcije, interaktivnih, multimedijalnih i izložbenih sadržaja koji su doprineli debati, razumevanju i razmatranju ovogodišnje teme “Vizija”.

31 kratkometražni film japanskih i srpskih autora na temu “Vizija” u selekciji Marka Grba Singha, istakao se kvalitetom i otvorio nove horizonte, čemu su posvedočili žiri, učesnici i posetioci.

Nagrade su dodeljene u tri kategorije, a odluku šestočlanog žirija iz Srbije i Japana, saopštio je predsednik žirija, reditelj i scenarista, Miroslav Momčilović.

Nagradu za najbolji srpski film, po izboru japanskih članova žirija, dobio je Ognjen Petković za film “Žmurke”. Mladi reditelj se tom prilikom zahvalio na nagradi i istakao da mu je velika čast što već drugu godinu za redom njegovi filmovi odnose tematsku nagradu.

Film “Peek a Boo” rediteljke Keiko Širaiši odneo je nagradu za najbolji japanski film na zadatu temu, za koji je glasao srpski član žirija Miroslav Momčilović. Pojavljivanje ove mlade japanske rediteljke na bini i govor povodom nagrade, publika je ispratila sa posebnim simpatijama i osmesima.

Ujedinjeni oko ocene za film Dejana Petrovića “Isti”, japanski i srpski žiri odlučio je da oda posebno priznanje u vidu “Runner up” (drugoplasirane) nagrade, dok je nagrada za najbolji film pripala delu japanske rediteljke Ajumi Omori “Spring”.

Svečanoj dodeli nagrada prethodila je tribina istaknutih reditelja srpske kinematografije, Darka Bajića, Danila Bećkovića i Vladimira Tagića koji su radoznaloj publici preneli svoja iskustva i govorili o stvaralačkom procesu na filmu. Tokom sat vremena tribine, reditelji su ispričali brojne anegdote i podsetili sve prisutne o vrednosti i značaju filma i njegove poruke.

Nakon uspešno završenog JSFF-a u Beogradu, ekipa nastavlja sa pripremama projekcije u Tokiju, gde će se festival održati od 26. do 27. januara u prostorijama multimedijalnog prostora Loft 9 u Šibuji. Detaljan program će biti najavljen na zvaničnom sajtu i FB stranici JSFF-a.