U okviru 14. Filmskog festivala Slobodna Zona (7-11. novembra) u regionalnoj selekciji, 11. novembra u 17h u beogradskoj DKC biće prikazan film mladog srpskog reditelja Nikole Polića “Jedini”/”Unique”. 

Dokumentarno ostvarenje Polića prvi je film snimljen o Zajednici gluvih (GOGB). U fokusu filma su Stojan i njegovi prijatelji i prijateljice iz udruženja gluvih. Reditelj prati Stojana u svakodnevnim aktivnostima, na jednom od njegova dva posla ili na probama predstave koju on i njegova ekipa pripremaju u prostorijama udruženja gluvih. U skladu sa time, veći deo filma je neverbalan. Na kraju, tokom scene izvođenja predstave (u kojoj se Stojan i ostali performeri služe jezikom scenskog pokreta i savremenog plesa), film napušta realističku matricu, a likovi se gube u onirističkom svetu kreiranom na pozorišnim daskama.

***

Sinopsis: Stojan (35) živi i radi u velikom gradu, i na prvi pogled, vodi sasvim običan život. Međutim, u slobodno vreme, on sa grupom prijatelja utočište od svakodnevice pronalazi na neobičnom mestu. U svetu u kome su reči suvišne, moguće je komunicirati samo iskrenim emocijama.

U filmu su uloge ostvarili članovi Zajednice gluvih: Stojan Simić, Darko Nikolić, Teodora Baljak, Vojislav Đorđević, Esma Hadžić, a Nikola Polić potpisuje scenario, režiju i produkciju.