Kompanija je objavila najnoviji fiskalni izveštaj sa rekordnim rezultatima i prihodima koji su prevazišli sva očekivanja. Tim Cook je otkrio kako se aktivno koristi neverovatno veliki broj Apple-ovih uređaja, i da se broj pretplata povećao za otprilike četvrtinu milijarde.

Apple je zaključio rekordni fiskalni kvartal sa svojim Q1 izveštajem, koji se odnosi na poslednja tri meseca 2017. godine, uključujući i decembar, kada se tradicionalno ostvaruju najveći prihodi. Prema procenama, očekivani prihodi bili su između 84 i 87 milijardi dolara. Međutim, kompanija je uspela da ostvari prihod od čak 88,9 milijardi dolara, što je 13% više od poslednjeg rekorda. Takođe, ove godine Q1 je uključivao 13 nedelja, dok je prošle godine taj kvartal pokrivao 14 nedelja. To znači da su nedeljni prihodi porasli za čak 21%, u odnosu na isti period prošle godine.

Tim Cook je javnosti prvo podelio jednu neverovatnu brojku, a tek onda je prešao na detalje. Naime, trenutno se u čitavom svetu aktivno koristi više od 1,3 milijarde Apple-ovih uređaja. To znači porast od 30% u zadnje dve godine, što je zaista zapanjujuće.

iPhone

Iako smo načuli glasine analitičara da je prodaja iPhone-a X bila razočaravajuća, zbog čega bi kompanija mogla povući taj uređaj iz proizvodnje, Tim Cook nije dozvolio da se nasluti da će se tako nešto dogoditi. Naprotiv, od svog lansiranja, taj slavljenički model je doneo najviše prihoda u sektoru iPhone-a, a u decembru je bio najprodavaniji pametni telefon na svetu. Sve u svemu, modeli iPhone-a lansirani 2017. godine u poslovnom kontekstu su najuspešniji iPhone-i do sada, uprkos činjenici da je u prvom kvartalu 2017. godine prodato 78,3 miliona uređaja, a u prvom kvartalu 2018. „samo“ 77,3 miliona.

Usluge

Segment usluga je jedno od područja koje se najdinamičnije razvija, a ovaj izveštaj to i potvrđuje. Prihodi u prvom ovogodišnjem kvartalu iznose 8,5 milijardi dolara, što označava porast od 18% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Međutim, u poređenju sa poslednjim prošlogodišnjim kvartalom (Q4 iz 2017. godine), nije zabeležen značajniji porast. Kompanija je na dobrom putu da do 2020. udvostruči prihode iz 2016. godine. To potvrđuje i činjenica da je u poslednjih 90 dana broj plaćenih pretplata porastao za 30 miliona novih članova, pa Apple sada ukupno broji 240 miliona pretplatnika.

Apple Watch

Prodaja Apple-ovog pametnog sata beleži ogroman rast, a njihova vodeća pozicija na tržištu je sve čvršća. Porast broja prodatih uređaja i ukupne zarade zaista su značajni – na gornjem grafikonu relevantne brojke prikazane su u odeljku „Ostalo“, jer Apple ne otkriva tačne brojke u vezi prodaje Apple Watcha. Ipak, znamo da je prodato dva puta više Series 3 modela nego Series 2 modela prošle godine.

iPad

Zahvaljujući razvoju tržišta, prihodi od prodaje Apple-ovih tableta u stalnom su porastu, već tri kvartala za redom. Međutim, porast u broju prodatih uređaja nije toliko velik – u ovom kvartalu prodato je 13,2 miliona jedinica u odnosu na 13,1 miliona u istom periodu prošle godine. Zanimljivo je da je više od polovine ukupno prodatih uređaja završilo u rukama novih korisnika, kojima je taj novi tablet prvi Apple-ov uređaj. U Kini je tako zabeleženo 70% novih korisnika. Čini se da je reklama koja zamišlja svet bez računara urodila plodom.

Mac

Jedino područje koje beleži manji pad je segment Mac računara. U odnosu na prvi kvartal prošle godine, kada je prodato 5,4 miliona jedinica, u ovom kvartalu je prodat „tek“ 5,1 milion. Cook je najviše promovisao novi iMac Pro. Takođe, zabeleženo je da je od ukupnog broja prodatih računara, čak 60% završilo u rukama novih korisnika – u Kini ta brojka iznosi neverovatnih 90%.

Q2 2018.

Apple je postavio sledeće ciljeve za drugi fiskalni kvartal 2018. godine:

  • prihodi između 60 i 62 milijarde dolara
  • bruto marža između 38 i 38,5%
  • operativni izdaci između 7,6 i 7,7 milijarde dolara
  • ostali prihodi/(rashodi) od 300 miliona dolara
  • stopa poreza od cca. 15%