Opersku scenu u Srbiji  u subotu, 29. oktobra 2022, obeležilo je izvođenje opere TOSKA na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, kada su u naslovnim ulogama nastupili sopran Marija Jelić,  bariton Željko Lučić i tenor Dejan Maksimović. Ansabl je nagrađen stajaćim ovacijama, posle izuzetnog izvođenja ovog zahtevnog Pučinijevog dela. Marija Jelić je ovom ulogom postala jedna od najmlađih operskih pevačica koja je tumačila lik Toske.

Operom je dirigovao Dejan Savić, umesto najavljenog  gosta Korado Valva koji je usled bolesti bio sprečen da nastupi, a u operi su učestvovali i Hor, Orkestar i Dečiji hor Opere SNP-a.

„Toska“ je jedna od najizvođenijih Pučinijevih opera, koja izaziva veliku pažnju širom sveta. Radnja opere, koja predstavlja mesto stalnog preplitanja političkih i ljubavnih intriga, dešava se u Rimu juna 1800. godine, u vreme Napoleonovog proboja u Italiju i pretnje preotimanja tog grada od tadašnjeg Napuljskog kraljevstva. Glavni junaci su strastvena i impulsivna pevačica  Florija Toska, romantični i zaljubljeni slikar Mario Kavaradosi i vlastoljubivi i beskrupulozni šef policije, baron Skarpija.