Evropska akademija nauka iz Beograda postala je bogatija za dva svetska naučnika. Profesor dr Muhamad Abdul Aziz Al Baker iz Katara, specijalni predstavnik Svetske organizacije za mir, inovator i počasni član WOFP – OMPP i Portugalac Fernando Lopes, predsednik Saveza inovatora i naučnika Portugalije kao i podpredsednik Saveza inovatora Evrope, postali su redovni članovi Evropske akademije na svečanosti koja je upriličena u hotelu Slavija.  Inauguraciji prisustvovali su brojni akademici i uglednici iz zemlje i sveta.

Predsednica Akademije, baronesa Snježana Rajačić istakla je da je cilj Evropske akademje nauka da vlastitim znanjem, inovacijama i iskustvom, preduzetničkim aktivnostima i primenom evropskih standarda doprinosi razvoju nauke i društva zasnovanog na upotrebi znanja, kao pokretačke snage u procesu pridruživanja regije EU. Akademija neguje kvalitetne naučno – poslovne odnose u zemlji, regiji, Evropi i Aziji.

– Kada govorimo o inovacijama govorimo o budućnosti, jer bez njih nema razvoja i napretka. Ponosni smo na naše akademike i članove Kluba inovativnih umova koji su nosioci velikih svetskih priznanja.  Ljudima koji su uz pomoć multidisciplinarnih znanja članova naše akademije realizovali svoje projekte, inovacije i patente, te ih plasirali na tržištu. Ljudima koji su na osnovu svojih inovacija oformili vlastita preduzeća, zaposlili radnike i time doprineli razvoju privrede zemlje – istakla je baronesa Rajačić.

Pre svečane večere predsednica Rajačić predstavila je i planove koji stoje pred ovom elitnom, i širom sveta priznatom organizacijom.

 

– Između ostalog, koristim priliku da najavim osnivanje Ekonomskog saveta Evropske akademije nauka sa predlogom da na njegovom čelu bude naš akademik iz Švedske Slobodan Petković. Ekonomski savet ce se baviti ekonomskim pitanjima koji mogu biti od interesa za širu javnost, a kad bude osnovan, javnost će biti informisana putem medija.

Inače, oba novoprimljena člana prvi put su u Srbiji i istakli su da su oduševljeni onim što su videli, naročito muzejom Nikole Tesle, ali i širokim osmesima ljudi i da će nastojati da što češće dolaze kod nas, ali da spoje zadovoljstvo i nauku s preduzetništvom.