Pozivamo vas na promociju knjige „Osmeh pod gorom maslinovom“ Luke Tripkovića koja će biti održana u četvrtak, 25. januara od 18 sati u knjižari Delfi u SKC-u.

U središtu zbivanja ove ratne drame nalazi se istinita priča o iseljenju kolekcije madridskog muzeja Prado. Operacija koja je trebalo da spreči fašiste da se domognu umetničkog blaga, makar i po cenu da ono pripadne Sovjetima, ukrstila je sudbine jednog sovjetskog generala, španske feministkinje, lekarke iz imućne madridske porodice i doktoranda iz Jugoslavije, koji piše disertaciju zaveden psihoanalizom i nadrealističkim pokretom. Suočeni koliko sa smrću i ratnim haosom toliko i sa ljubavnom strašću, iskušenjima prijateljstva i preispitivanju vrednosti, oni će tragično spoznati kako je prolivanje krvi na španskom pesku manje strašan usud od razaranja ideala pod žrvnjem jezivih ideologija i izdajstava iz sitnih pobuda.

O knjizi će pored autora govoriti Vladislava Gordić Petković, profesorka engleske i američke književnosti, i Mileta Prodanović, pisac i slikar.

Luka Tripković je studirao filozofiju i slikarstvo. Diplomirao 2014. godine u klasi profesora Milete Prodanovića. Likovne radove izlagao je u zemlji i inostranstvu, dobitnik je nagrada „Stevan Knežević“ i „Ljubica Sokić“. Rukopis romana „Osmeh pod gorom maslinovom nagrađen je mestom u ediciji „Prva knjiga“ Matice srpske i 2016. godine uvršten je u uži izbor za Ninovu nagradu.