Uglavnom objavljujemo tekstove koji govore o ženskoj čitalačkoj publici. Ako i nisu direktno vezani za njih, onda to nekako provejava kroz redove. Ovoga puta, rešili smo da se obratimo samo muškarcima.

Ukoliko tražite neke ideje šta da čitate ovog leta, pogledajte ovu listu. Spisak je zgodna mešavina raznih žanrova pa ćete sigurno naći nešto odgovarajuće vašem ukusu. Ako imate još neke preporuke za koje mislite da će nam odgovarati. Uživajte!

Ako ste poznavalac rimske istorije, obratite pažnju na serijal „Gospodari Rima“. Bavi se padom rimske imperije i životima i karijerama rimskih vladara.

Senka pokušava da izgradi svoj život posle izlaska iz zatvora, ali se zatekne u sukobu između starih bogova koji su u Ameriku došli sa prvim naseljenicima i novih bogova „kreditnih kartica, autoputeva, interneta i telefona, radija, bolnica i televizije, bogova plastike, bipera i neona“. Umovanje o ulozi tehnologije u savremenom svetu i značenju smrti, smešteno u stvarne i mitološke američke krajolike.

Zahvaljujući televiziji, mnogo momaka je otkrilo ovaj serijal. „Igra prestola“ je prva od 5 knjiga, a očekuje ih se još. Radi se o klasičnoj epskoj fantastici s tim što ima specifičnu osobinu po kojoj je poznata – glavni likovi često stradaju što čitaoce drži u stanju stalne neizvesnosti.

Premda je reč o specifičnom žanru fantastike, ovaj serijal ima mnogo poklonika. Sa svojim 41 romanom, zabavljaće vas dugo vremena, a navodno se očekuje još knjiga. Kao što naslov sugeriše, svet u ovim pričama je ravna ploča smeštena na leđima četiri slona. Knjige se često usredsrede na određenu temu kao što su religija, biznis, trenutna dešavanja, itd. Takođe sadrže parodiju na mnoga opšta mesta i klišee epske i naučne fantastike.

Moja omiljena. Pročitajte je ponovo (da, pretpostavljam da ste je već jednom pročitali), pre nego što odete da pogledate Dikaprija u ulozi čuvenog Džeja Getsbija. U ovom kratkom klasiku iz dvadesetih godina 20. veka, naučili smo šta su zablude američkog sna.

Priča o 300 Spartanca. Muška knjiga, omiljena među vojnim licima. Čita se na Vest Pointu, Mornaričkoj Akademiji, Vojnom institutu Virdžinije i Oficirskoj školi za marince. Ako je ti momci čitaju, trebalo bi da i vi pokušate.

Lik koji pati od nesanice pronađe olakšanje u tajnom klubu. Za to nije potrebno nikakvo objašnjenje. Ako ste gledali film, vreme je da pročitate i knjigu. Zanimljiva je autorova namera prilikom pisanja ovog romana: „Knjižare su bile pune knjiga kao što su ‘The Joy Luck Club’, ‘The Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood’ i ‘How to Make an America Quilt’. To su sve romani koji ženama daju društveni model po kome će provoditi vreme zajedno. Ali nije bilo romana koji bi muškarcima pružio novi socijalni model po kome bi međusobno delili stvari iz svog života“.

Putovanje kroz Egipat sa mladim čovekom u potrazi za blagom. Na kraju će se pokazati da je blago koje traži mnogo vrednije od zlata. Naučite o dostizanju svojih najvećih snova i kako zlato nije vredno koliko se čini. Ova alegorična priča je jedna od retkih koje su prevedene na preko 50 jezika.

Korice vam deluju poznato? To je zato što je ovu knjigu čitala vaša žena, njena sestra, kuma, najbolja drugarica, majka, tetka, a onda i vaša ćerka, njena drugarica, žena u prevozu i još mnogo mnogo žena. Ne znate o čemu je? Reč je o džangrizavom starcu koji… Da, dobro ste čuli – starcu. Ne bojte se, suočite se sa onim u šta se možete pretvoriti. Silno ćete se zabaviti, obećavam!
Ako volite trilere, onda vam ime norveškog maga ovog žanra nije nepoznato. Njegov glavni junak Hari Hule je poseban tip, i verovatno ste pročitali bar jedan roman o njemu. E, pošto ste to savladali, sad se bacite na Nesbeovu obradu Šekspira! Nema Harija Hulea u ovoj priči, ali je zato mračna scenografija i dalje tu. Pa i likovi. Malo drugačiji Nesbe ovog puta. I niko neće moći da kaže da niste prošli pored klasika…

Ako ste celu listu iščitali i niste ništa pronašli na njoj, onda je vredelo što ste je strpljivo iščitali do kraja. Ova knjiga je za vas. Kontemplativna i robusna, o muškom prijateljstvu, o odnosu između oca i sina, o odlasku i povratku u dom, izolaciji i integraciji. Za zrele muškarce koji znaju da budu sami na planini.

Izvor: artofmanliness.com
Prevod: Vladimir Martinović