Provokativni umetnik performansa Franko B ponovo gostuje u Beogradu – 16 godina nakon poslednje izložbe u Studentskom kulturnom centru, a ovoga puta predstavlja se projektom “a Monument” u galeriji Eugster || Belgrade.

Franko B bavi se u svom radu fenomenom kontrole, bilo da je reč o formi ili žanru, sopstvenom telu i životu… Protivi se bilo kakvom uspostavljanju etiketa i pravila koja mogu da ugroze ili komodifikuju slobodu.

U specijalnoj seriji radova posvećenih zastavama i spomenicima, Franko B transformiše svoj koncept u narativ koji referiše na političke okolnosti, institucije i druge strukture moći koje se upliću u život ljudi, utičući na njihovo ponašanje, stvarnost, ranjivost i seksualnost.

Franko B koristi različite medije za izražavanje, uključujući crtež, instalacije, skulpturu i performans.

Tokom dugogodišnje karijere realizovao je zavidan opus radova, a performansima u Tejt Modern, Norveškom centru za umetnost i na Nedelji umetnosti performansa u Veneciji, proslavio se na međunarodnom nivou.

Franko B živi i radi u Londonu. Profesor je vajarstva na Akademiji Albertina u Torinu i gostujući predavač na Kraljevskom koledžu umetnosti u Londonu.

Izložbu je moguće pogledati sredom od 17 do 19 časova i subotom od 14 do 18 časova.
Poseta takođe može da se dogovori i zakaže u nekom drugom terminu.

Foto: Nemanja Knežević