Verovatno najskuplji predmet sa motivima „Igre prestola“ koji postoji na svetu jeste Faberžeovo jaje napravljeno po uzoru na jedno od zmajskih jaja Deneris Targarjen. Optočeno je hiljadama dijamanata, ružičastih safira, mesečevih kamenčića i rubina, dok mu je ljuska sačinjena od listića osamnaestokaratnog belog zlata. Prepoznatljiva krljušt nastala je od mrvljenog stakla plavih, sivih i ljubičastih nijansi.

„Kolekcionarsko ukrasno jaje“ se otvara i u njemu se nalazi drugo jaje. Manje jaje se sastoji od tri zlatna kraka koji predstavljaju zmajeve Drogona, Regala i Viseriona. Unutrašnje ljuske su ukrašene sa preko 20 rubina, koji su oivičeni stotinama ružičastih safira i dijamanata. Rubin na prenosivoj belo-zlatnoj kruni može da se skine i nosi kao privezak.

Čim je u aprilu 2021. godine objavljena njegova izrada, anonimni kupac je kupio jaje za 2.2 miliona dolara, iako Faberžeove zanatlije tada još nisu ni prionule na posao.

Kostimografkinja „Igre prestola“ Mišel Klepton bila je savetnica za dizajn ukrasa. „Sjajno je videti pojedine teksture, ukrase i vezove sa Denerisinih haljina“, navela je Kleptonova za Holivud riporter. „Bilo je baš uzbudljivo otkriti pomoću kog procesa to zapravo možemo da prenesemo na jaje, a boje su predivne i nežne. Nisam shvatala kako boje mogu biti umerene, a ovde su predivno uklopljene.“

Obožavaoci će imati priliku da ove godine vide jaje na putujućoj izložbi koja se poklapa sa premijerom nove serije iz sveta Pesme leda i vatre, hronološkom prethodnicom „Igre prestola“ pod nazivom „Kuća zmaja“.

Autor: Den Selk
Izvor: mentalfloss.com
Prevod: Đorđe Radusin

laguna.rs