EQS je potpuno električna luksuzna limuzina brenda Mercedes. Na taj način, Mercedes-EQ redefiniše ovaj segment automobila. EQS je tako prvi model zasnovan na modularnoj arhitekturi vozila za luksuzna električna vozila…

Mercedes-Benz EQS: Dizajn za sva čula

Spajajući tehnologiju, dizajn, funkcionalnost i povezanost, EQS oduševljava i vozače i putnike. Sa Cd vrednošu koja kreće od 0,20, postavlja se novi aerodinamični standard za proizvodnju vozila. Podržan veštačkom inteligencijom (AI), olakša se svakodnevni život u mnogim oblastima. EQS će se proizvoditi zajedno sa S-Klasom i Mercedes-Maybach S-Klasom u poptuno “karbon-neutralnoj” Fabrici 56 u Sindelfingenu, najmodernijem pogonu za proizvodnju automobila brenda Mercedes-Benz. Baterijski sistemi se proizvode u obližnjem mestu Untertürkheim, u delu fabrike Hedelfingen. EQS će biti predstavljen u Evropi ovog avgusta.

EQS se može doživeti gotovo svim čulima. Ovaj potpuno električni model vrhunskog ranga predstavlja novu dimenziju u estetici i luksuzu. U isto vreme, EQS svedoči o strasnoj posvećenosti svojih programera i dizajnera elektičnoj mobilnosti.

Ovaj “Digital Deep Dive Design” prezetuje neke od inovacija. Niže je pregled najznačajnijih, od A za aerodinamiku do Z za”zero-layer” koncept:

Mercedes-Benz EQS: Dizajn za sva čula

Mercedes-Benz menadžement o modelu EQS

“Mi u Mercedesu težimo ničem manjem nego liderstvu na polju elektične mobilnosti i digitalizacije kroz inteligentnu strategiju platforme i pristupu zasnovanom na softveru. Novi EQS to pokazuje: sledimo sopstveni Mercedes put nudeći kupcima visoko efikasno, električno i luksuzno iskustvo sa našim električnim vozilima.”

Markus Schäfer, Član borda menadžemeta kompanija Daimler AG i COO of Mercedes-Benz Cars
“Sa našim EQS modelom, kreirali smo potpuno novu, buduću generaciju luksuznih automobila. Sledeći naš stil definisan kao “sensusal purity”, mi stvaramo želju, kombinujući prelepu zavodljivu skulpturu sa najnaprednijim proporcijama. Ključne karakteristike poput dizajna sa jednim lukom, i holistički integrisanog, veoma ublaženog glatkog stila – to je ono što daje EQS-u sportski i progresivni izgled. To je ono što ga izdvaja od bilo kojeg drugog vozila koje smo ikad stvorili – to je ono što čini naš EQS tako izvanrednim.” – Gorden Wagener, Direktor dizajna Daimler Grupe

Mercedes-Benz EQS: Dizajn za sva čula

Može se doživeti svim ljudskim čulima

Videti, čuti, mirisati, osetiti i okusiti, to su klasična ljudska čula. Novi EQS deluje na prva četiri na mnogo načina:

1. Vizuelna percepcija: preko 100 miliona ćelija čepića i štapića locirani su u mrežnjači ljudskog oka. Ovi senzorne ćelije omogućavaju nam da vidimo, na primer, karakterstike EQS-a koje su revolucionarne za luksuzna vozila, kao što je dizajn kabine napred ili kupe linije sa jednim lukom. Ovo na prvi pogled jasno razlikuje EQS od vozila sa konvencionalnim pogonom, a dalje je naglašeno crnom pločastom maskom i dizajnom.
Dizajneri su imali misiju i priliku da kroče potpuno novim putem u oblikovanju enterijera. Iskoristili su ovu slobodu: MBUX Hyperscreen je jedna od novina u novom EQS modelu. Udubljeni ekran pruža se ispred putnika od levog do desnog A-stuba poput okeanskog talasa. Pored same veličine, visokokvalitetni, detaljni dizajn takođe garantuje “wau” efekat. MBUX Hyperscreen intergisan je u instrument tablu na minimalistički način. Okružuju ga samo tanki srebrni, okvir u senci, uska traka ventilacionog otvora i uski kožni okvir. Traka ventilacionog otvora se proteže celom dužinom na vrhu i istovremeno je veoma tanka. Ove ektremne proporcije, zajedno sa staklenim talasom MBUX Hyperscreen-a, stvaraju avangardnu arhitekturu kokpita. Miran i jasan dizajn panela vrata pozajmljuju se iz dizajna enterijera modernih životnih prostora. Avangardni, kao i tradicionalni materijali i boje daju unutrašnjosti posebnu atmosferu. Još jedna vizuelna karaktersitika je head-up displej sa sadržajem proširene stvarnosti.

2. Slušna percepcija: ljudi zvučne talase percipiraju ušima. Utisak slušanja EQS-a se kreće od udobne tišine do interaktvnog zvučnog iskustva. Holističkom produkcijom zvuka, Mercedes stručnjaci za zvuk učinili su da se paradigma preusmeri sa motora sa unutrašnjim sagorevanjem na akustički osetljiv električni automobil. EQS dolazi iz fabrike sa dva zvučna okruženja: Srebrni Talas i Živopisni Tok. Oni se mogu odabrati ili isključiti kao zvučni doživljaj na centralnom displeju. Vozača i putnike zvučno pozdravljaju kada se približavaju vozilu i kada ulaze. Odgovarajući zvuk aure takođe prati izlazak i zaključavanje EQS-a. Opcioni zvuk vožnje, koji reprodukuju zvučnici u unutrašnjosti, takođe je deo odgovarajućeg zvučne kulise. Novi programi ENERGIZING NATURE, deo sistema ENERGIZING COMFORT, takođe nude impresivno realistično iskustvo slušanja. Umirujući zvuci, Forest Glade, Sounds of the Sea i Summer Rain, kreirani su u saradnji sa akustičarem prirode, Gordonom Hemptonom. Usluge striminga su još jedna aleternativa novoj tišini i interaktivnom zvuku vožnje u automobile: sa uslugom Online Music, Mercedes-Benz je intergisao sve glavne ulsuge strimovanja muzike u MBUX sistem za zabavu.

Mercedes-Benz EQS: Dizajn za sva čula

3. Olfaktorna percepcija: dok dišemo, mirisi se konstantno opažaju. Dva sistema prijavljuju mirise mozgu nezavisno jedan od drugog: milioni receptora u nosnoj sluznici i krajevima trigeminalnog nerva. EQS ima nešto protiv neprijatnih mirisa: njegov veliki HEPA filter (High Efficiency Particulate Air) vrlo efikasno čisti spoljni vazduh od fine prašine, čestica i polena. Specijalni aktivni ugalj u HEPA filteru i filteru kabine, takođe filtrira sumpor-dioksid i azotne okside, kao i mirise. U HEPA filteru koristi se oko 600 grama aktivnog uglja. Površina filtracije odgovara površini od oko 150 fudbalskih terena. Aktivno parfimisanje EQS-a deo je paktea AIR-BALANCE. Novi miris sastavljen je za novi vrhunski električni model: No.6 MOOD Linen.

4. Haptička percepcija: koža je najveći čovekov čulni organ. Pomoću nje osećamo, na primer, da li si su stvari meke ili tvrde, tople ili hladne, mokre ili suve. U unutrašnjosti EQS-a možete mnogo toga osetiti: lepršave kožne površine sa složenim šavovima ili dinamičnom perforacijom; moderna fina struktura NEOTEX-a, koja kombinuje izled nubuk kože i visokotehnološkog neoprena, ukrasni elementi od pravog drveta. Centralni i putnički displej MBUX Hyperscreen-a takođe nude povratne informacije. Ako prst dodirne određene tačke ekrana osetljivog na dodir, korisnik na glatkoj površini oseti impulse koji ostavljaju utisak mehaničkog prekidača. Još jedno operativno pomagalo je takozvana povratna sprega oba ekrana. Različiti nivoi pritisaka na staklo menjaju odaziv. Na primer, MBUX zatim prelazi na drugi nivo menija. Konačno, do deset različitih programa masaže mogu se aktivirati. Koristeći vibracione motore u sedištima, takođe se može pojačati efekat opuštajuće masaže toplotom po principu vrućeg kamena. U tu svrhu, grejanje sedišta kombinuje se sa vazdušnim komorama na naduvavanje višekonturnih sedišta.

Mercedes-Benz EQS: Dizajn za sva čula

Sposoban za učenje zahvaljujući veštačkoj inteligenciji (AI)

EQS nije samo automobil koji privlači (skoro) sva ljudska čula. Kao izuzetno inteligentno vozilo, EQS i sam ima čula. U zavisnosti od opreme, do 350 senzora različitih vrsta se koriste kao senzorni organi u svim delovima automobila. Oni mere razdaljine, brzine i ubrzanja, uslove osvetljenja, padavine i temperature, zauzetost sedišta kao i kretanje vozačevih kapaka, ali i govor putnika. Ove informacije obrađuju kontrolne jedinice koje, upravljane algoritmima, donose odluke brzinom munje. Dakle, one su mozak. Ali, mnogo informacija je korisno samo ako nešto možete da učinite sa njima. Novi EQS može proširiti svoje mogućnosti na osnovu novih iskustava, jer zahvaljujući veštačkoj inteligenciji sistem poseduje ogromne sposobnosti za učenje.

Nekoliko primera kako i gde AI poboljšava korisničko iskutvo:

• Opcioni zvuk vožnje je interaktivan i reaguje na različite parametre, poput položaja papučice gasa, brzine i rekuperacije. Izbor režima vožnje takođe utiče na zvuk vožnje. Inteligentni algoritmi za dizajn zvuka izračunavaju zvukove u Burmester® surround sistemu u realnom vremenu, a zvučnici ih reprodukuju.
• ENERGIZING COACH preporučuje jedan od ENERGIZING COMFORT programa Freshness, Warmth, Vitality ili Joy, u zavisnosti od situacije i pojedinca. Ukoliko je povezan Mercedes-Benz vivoactive® 3, Mercedes-Benz Venu® pametni sat ili drugi odgovarajući Garmin® uređaj, lične vrednosti kao što su nivo stresa ili kvalitet sna optimizuju preciznost prporuke.
• MBUX sistem proaktivno pokazuje prave funkcije u pravo vreme. Kontekst-osetljiva svesnost vrši konstantnu optimizaciju, prema promenama u okolini i prema ponašanju korisnika. Takozvani nulti sloj (zero layer) nudi korisniku dinamički, objedinjeni sadržaj iz celog MBUX sistema, a samim tim i povezane usluge na najvišem nivou MBUX informativne arhitekture. MBUX Interior Assistant prepoznaje operativne zahteve na osnovu pokreta, a u EQS-a to je dostupno I pozadi.

Mercedes-EQ: liderstvo u elektrifikaciji i održivoj proizvodnji

Kao deo svoje inicijative “Ambition 2039”, Mercedes-Benz radi na ponudi ugljen-neutralne flote novih vozila za manje od 20 godina. Već 2030. godine, kompanija namerava da više od polovine prodatih automobila bude sa električnim pognom (xEV) – ovo uključuje potpuno električna vozila i plug-in hibride.

EQS se proizvodi zajedno sa S-Klasom i Mercedes-Maybach S-Klasom u Fabrici 56 u Sinderfingenu, najmodernijem pogonu Mercedes-Benza za proizvodnju automobila. Potpuno u skladu sa Ambition 2039, ova moderna fabrika automobila je fabrika bez ugljenika – potpuno “carbon-neutral” i sa znatnom smanjenim potrebama za energijom. Inovativne tehnologije i procesi koji optimalno pomažu zaposlenima u svakodnevnom radu, sistemski su uvedeni u celoj zgradi.

Lokalna proizvodnja baterija je glavni faktor uspeha u strateškoj električnoj inicijativi brenda Mercedes-Benz – i presudan element kada je reč o mogućnostima fleksibilnog i efikasnog zadovoljavanja globalne potražnje za električnim vozilima. Kao deo Mercedes-Benz Drive Systems Campus-a u Untertürkhein, Hedelfingen pogon je odgovoran za proizvodnju Mercedes-EQ baterijskih sistema za EQS.

Izvor: automagazin.rs