Putovanja su jedna od najvećih životnih radosti, koja nudi priliku da pobegnemo od svakodnevne rutine, istražimo nove kulture i pejzaže i stvorimo nezaboravne uspomene.

Kako popularnost putovanja nastavlja da raste, tako raste i njihov štetni uticaj na životnu sredinu i lokalne zajednice. Zato je od suštinske važnosti što pre preći na održiva putovanja – način putovanja koji minimizira negativne uticaje i maksimizira pozitivne koristi i za životnu sredinu i za lokalne zajednice.

U ovom tekstu ćemo istražiti koncept održivih putovanja i videti zašto su bolja opcija od standardnih.

Biranje mesta u vašoj blizini za godišnji odmor

U današnjem svetu koji se brzo razvija i veoma je dinamičan, odmor od svakodnevne rutine je od suštinskog značaja za naše blagostanje.

Bez obzira da li želite da pobegnete od stresa na poslu ili samo želite da istražite nove kulture i pejzaže, putovanja vam mogu pružiti savršen beg, ali čovečanstvo postaje sve svesnije štetnih uticaja koja putovanja na daleke destinacije u letnjem periodu imaju na životnu sredinu.

Dobra vest je da se u našem komšiluku, u Crnoj Gori, nalaze prelepe letnje destinacije do kojih se može stići vozom ili kolima i na taj način smanjiti lični ugljenični otisak.

Ponuda apartmana u Tivtu koji ispunjavaju sve uslove održivog smeštaja je ogromna, a tamo se poslednjih godina grade i potpuno ekološki osvešćena naselja za život.

Crna Gora je savršen izbor za putnike koji traže održivi godišnji odmor. Sa svojom obalom koja se proteže u nedogled, planinama koje još uvek nije takla ljudska ruka i kristalno čistim jezerima, ova balkanska lepotica je raj za sve ljubitelje prirode.

Pored prirodnih lepota, Crna Gora nudi i bogato kulturno nasleđe i ljubazne ljude. Sa svojim dobro očuvanim srednjovekovnim gradovima i Uneskovom svetskom baštinom, Crna Gora nudi jedinstveno iskustvo putovanja koje nećete naći nigde drugde.

Jedan od najjednostavnijih načina da se praktikuje održivo putovanje je odabir destinacija koje su blizu kuće. Na ovaj način možete smanjiti svoj ugljenični otisak, uštedeti novac i podržati lokalnu privredu i turizam.

Provođenje zimskih praznika na održiv način

Zimski raspust je odlična prilika da pobegnete od hladnog vremena i provedete neko vreme na prijatnom, toplom mestu.

Međutim, mnoge zimske destinacije za skijanje se u velikoj meri oslanjaju na fosilna goriva za održavanje svojih skijališta i snegom prekrivenih padina, doprinoseći klimatskim promenama i degradaciji životne sredine.

Ipak, uz nekoliko jednostavnih promena, svoj zimski odmor možete učiniti održivijim i ekološki prihvatljivijim.

Pored održivog načina transporta, i biranja lokacija u vašoj zemlji, važno je odabrati i odgovarajući smeštaj. Potražite smeštaj  poput koliba, zelenih hotela ili odmarališta koja jasno ističu na koje načine su održiva. Ovakvi smeštaji su često opremljeni solarnim panelima, energetski efikasnim osvetljenjem i održivim praksama za smanjenje otpada i potrošnje energije.

Nakon što istražite zimske destinacije u Srbiji i odaberete svoju, možete pozitivno uticati na lokalnu zajednicu tokom zimovanja tako što ćete podržati lokalne zanatlije i ugostitelje.

Ovo uključuje obedovanje u lokalnim restoranima umesto u lancima brze hrane kao i kupovinu lokalno proizvedene robe. Na primer, umesto komada garderobe brenda brze mode, odaberite autentične vunene čarape ili ručno ispleteni džemper sa Zlatibora ili Tare.

Na taj način ćete doprineti lokalnoj ekonomiji i pomoći u očuvanju jedinstvene kulture ovog područja.

Kako biti održiviji tokom putovanja?

Evo nekoliko saveta za održivost koji će vam pomoći kada ubuduće budete planirali putovanje:

  • Izaberite održive opcije prevoza – Razmislite o korišćenju kola, javnog prevoza, iznajmljivanju bicikla, električnog skutera ili o vozu umesto da letite.
  • Ostanite u ekološkim smeštajima – Potražite smeštaj koji odgovorno posluje i koji ima zelene inicijative, kao što su solarni paneli, energetski efikasno osvetljenje i programi smanjenja otpada.
  • Podržite lokalno – Večerajte u lokalnim restoranima, kupujte lokalno proizvedenu robu i koristite lokalne usluge za podršku lokalnoj ekonomiji i očuvanje jedinstvene kulture ovog područja.
  • Smanjite otpad – Ponesite flaše za vodu za višekratnu upotrebu, kese za kupovinu i pribor, izbegavajte plastiku za jednokratnu upotrebu i pravilno odložite otpad da biste smanjili uticaj na životnu sredinu.
  • Poštujte životnu sredinu i divlje životinje – Izbegavajte bacanje smeća, minimizirajte upotrebu vode i izbegavajte aktivnosti koje štete divljim životinjama ili prirodnom okruženju.
  • Pažljivo planirajte svoj put – Minimizirajte svoj karbonski otisak tako što ćete planirati svoj itinerer kako biste izbegli vraćanje unazad i biranje destinacija koje su blizu jedna drugoj.
  • Obrazujte se – Naučite o lokalnoj kulturi, običajima i pitanjima životne sredine i poštujte lokalne načine života.

Prateći ove savete, možete putovati održivije, svesti na minimum svoj uticaj na životnu sredinu i imati sadržajniji odmor.

Praktikovanjem održivih praksi tokom vašeg odmora, možete uživati u nezaboravnom i ekološki prihvatljivom letnjem ili zimskom odmoru. Dakle, počnite da planirate svoj održivi odmor već danas i pridružite se pokretu za zeleniju, čistiju budućnost!

 

photo: pexels.com