Vreme je da stavite na probu taj rukopis na kom radite!

Možda ste vi jedna od onih osoba koja čita knjige i u sebi misli: „Ja mogu da napišem nešto bolje od ovoga“. Ili ste možda zamšljali da ste na mestu vašeg omiljenog autora. Ako je to nešto što liči na vas, trebalo bi da posetite sajt „I Write like“, koji poredi vaše pisanje sa pisanjem poznatih pisaca.

Sve što treba da uradite jeste da odete na sajt i unesete odlomak nečega što ste pisali (preporuka je da unesete bar nekoliko pasusa). Sajt sadrži algoritam koji će uporediti vaše pisanje sa delima poznatih pisaca na osnovu izbora reči, stilskih figura i drugih tehničkih detalja: na primer, koliko često upotrebljavate dve tačke, tačku-zarez, i broj reči u rečenici.

Dmitrij Čestink je napravio ovaj sajt 2010. Sajt je postao popularan nakon što je na blogu „Gawker“ objavljen članak u kom je navedeno da je algoritam uporedio jedan od čuvenih verbalnih ispada Mela Gibsona sa pisanjem Margaret Atvud. Nakon toga, Atvud je i sama isprobala sajt i rezultat je bio sličnost sa Stivenom Kingom. Prema tome, ove rezultate ne treba shvatati previše ozbiljno.

I nemojte očekivati neka realna i konačna poređenja. Unela sam dva različita uzorka i dobila dva potpuno različita rezultata. Prvi put, rezultat je bio da pišem kao Kori Doktorov, autor naučne fantastike i jedan od urednika sajta „Boing Boing“, a drugi put, rezultat je pokazao da pišem kao Stefani Majer, autorka sage „Sumrak“. Ali ako imate nešto slobodnog vremena, udovoljite svojim književnim fantazijama i sami se okušajte na sajtu „I Write Like“!

Autor: Džesika Avad
Izvor: bookstr.com
Prevod: Maja Horvat