Srpska prestonica je bogata istorijskim pričama, uspomenama i kultnim mestima koja svakodnevno privlače veliki broj posetilaca, kako stranih, tako i domaćih. Sadržaj koji Beograd nudi može da zadovolji svačiji ukus, bilo da se radi o istraživanju grada, zabavi ili odmoru.

Ukoliko planirate da ga posetite i obiđete neke od atraktivnih turističkih lokacija, u narednom tekstu vam donosimo pet predloga o tome šta obavezno treba da dodate na svoj spisak planiranih aktivnosti.

#1 Skadarlija – za ljubitelje kafanske atmosfere

Najpopularnija boemska četvrt nalazi se u samom srcu grada. Krasi je čuvena ulica popločana kaldrmom, koja je zadržala svoj autentičan izgled koji datira još iz doba Turaka.

Ovde ćete pronaći veliki broj restorana i kafana, a neke od njih su čuvene još iz devetnaestog veka. Ukoliko se odlučite da ovde provedete nezaboravno veče, imaćete priliku da probate vrsne tradicionalne specijalitete dok vam tamburaški orkestar svira najpoznatije kafanske pesme.

Kako je u Beogradu moguće iznajmljivanje vozila sa vozačem, ne morate misliti o tome gde ćete se parkirati ili kako ćete voziti nazad nakon degustiranja najkvalitetnijih srpskih rakija. Otiđite iz kafane bezbedno i sa stilom!

Skadarlija je idealno mesto za sve koji vole kafanski duh i sigurno će pružiti nezaboravno iskustvo svima koji kroče u ovu jedinstvenu ulicu.

#2 Kula Gardoš – biser Zemuna

Ukoliko želite da obiđete delove grada koji se ne nalaze u samom centru, već u nešto udaljenijim krajevima, preporučujemo da obavezno posetite Gardoš.

Kula Gardoš, nekada poznata i kao Milenijumska kula, nalazi se u prelepom delu Zemuna. Okružena je kaldrmisanim uličicama i niskim kućama veselih boja, te je i sam dolazak do nje posebno iskustvo.

Iako je podignuta 1896. godine, njena istorija doseže do neolita. Na nju se možete i popeti, a tek tada sledi pravo uživanje – pogled na Dunav i Beograd iz jednog fantastičnog ugla.

Nakon što završite obilazak ovog dela, možete produžiti svoju šetnju na Zemunskom keju koji obiluje restoranima i kafićima, te, pored tradicionalne kuhinje, možete isprobati i neka od najpopularnijih jela evropskih kuhinja.

 #3 Botanička bašta Jevremovac – pluća u srcu grada

Botanička bašta Jevremovac smatra se plućima centra grada i ubraja se u najlepša mesta u Beogradu.

Izgrađena je još 1874. godine i u njoj se čuva veliki broj retkih biljnih vrsta. Zanimljivo je da, bez obzira na to što se nalazi u samom centru grada i to u nekim od najprometnijih ulica, prostor Botaničke bašte gotovo da je kompletno zvučno izolovan.

U njoj se nalaze Institut za botaniku, Japanski vrt i staklena bašta. Ovo mesto je prava oaza mira i idealno je za beg od gužve, buke i saobraćaja, te ćete ovde sigurno napuniti energiju za dalji obilazak.

#4 Hram Svetog Save i Karađorđev park – simboli Beograda

Hram Svetog Save je najveći pravoslavni hram na Balkanu i verovatno najveća pravoslavna crkva koja je u upotrebi u svetu. Izgrađen je u srpsko-vizantijskom stilu, sa pozlaćenim krstom na vrhu hrama. Unutra može da primi 10 000 vernika i hor od 800 horista.

Unutrašnjost hrama je bogato oslikana, a kripta je najraskošniji deo crkve. Kako je ovo jedan od najpoznatijih simbola Beograda, potpuno je nezamislivo ne obići ga barem jedanput.

Nakon što završite obilazak hrama, možete se spustiti do Karađorđevog parka, koji sa sobom nosi veoma važnu istorijsku priču. Naime, igrao je veoma bitnu ulogu tokom podizanja Prvog srpskog ustanka, a pored mnogih bista, na ovom prostoru su smešteni i grobovi palih ustanika.

Iako se nalazi u blizini centra grada, ovaj park je još jedna lokacija koja će vas potpuno izolovati od buke i gužve i obezbediti mir i spokoj.

#5 Knez Mihailova – najpopularnija ulica grada

Knez Mihailova je zasigurno najpoznatija ulica u celom Beogradu i tu titulu nosi sa razlogom. Ova glavna pešačka zona se nalazi u srcu grada i za nju se smatra da je mesto susreta i rastanaka.

U njoj se nalaze mnoge zgrade od velike istorijske i kulturne važnosti, kao što su zgrada Srpske akademije nauke i umetnosti, muzej Zepter, galerija Kulturnog centra Beograda, Palata Albanija, kao i zgrade mnogih fakulteta.

Knez Mihailova ulica je ispresecana brojnim manjim ulicama koje nude zanimljive sadržaje. Neki od tih su ulični prodavci knjiga i ploča, svirači, pevači, klovnovi i drugi gradski zabavljači.

Pored toga, ova ulica je dom brojnih poznatih prodavnica, kafića, restorana, u kojima možete probati razne gastronomske specijalitete, i poslastičarnica sa nekim od najpopularnijih poslastica na svetu.

Ukoliko se uputite u šetnju Knez Mihailovom ulicom, možete obići i nekoliko drugih znamenitosti grada poput Trga republike, Kalemegdana, Narodnog pozorišta, Skupštine grada Beograda, Pionirskog parka i sličnih.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ste dobili ideju kako da isplanirate svoju narednu posetu glavnom gradu.

 

photo: pexels.com